Вівсянка лучна (Emberiza aureola, дубровник)

Emberiza aureola

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 19-23 г, довжина тіла: близько 15 см.

У дорослого самця в шлюбному вбранні верх голови, спина, плечі і великі покривні пера верху крил, а також поперек і надхвістя темно-каштанові, на спині темні риски; лоб, вуздечка, щоки, покривні пера вух і горло чорні; воло і решта низу, крім білого підхвістя, яскраво-жовті; на волі вузький каштановий "нашийник"; боки тулуба з темною строкатістю; малі і середні покривні пера верху крил білі; махові пера темно-бурі, зі світлою облямівкою; хвіст темно-бурий, крайні стернові пера з білою барвою; дзьоб зверху сірий, знизу жовтуватий; ноги світло-бурі; в позашлюбному вбранні каштанові й чорні пера зі світлою облямівкою; горло жовте. У дорослої самки верх голови темно-бурий, зі світлою поздовжньою смугою, яка проходить через тім’я; "брови" і горло білуваті; щоки буруваті, окреслені темно-бурими смугами; спина сірувато-бура, з темною строкатістю; поперек і надхвістя рудуваті, з темними рисками; низ жовтуватий, на волі й боках тулуба темні риски. Молодий птах подібний до самки, але білий колір на голові й жовтий на нижній частині тулуба замінені вохристим.

Вівсянка-крихітка (Emberiza pusilla, овсянка-крошка)

Emberiza pusilla

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 14-16 г, довжина тіла: близько 14 см.

В дорослого самця в шлюбному вбранні верх голови темно-бурий, із рудою поздовжньою смугою, яка проходить через тім’я; руді щоки окреслені темно-бурими ламаними смугами; горло руде, окреслене по боках темними смугами; спина, верх крил, поперек і надхвістя бурі, з темною строкатістю; на покривних перах крила вузька біла смужка; низ білий, із темними рисками на волі і боках тулуба; махові пера темно-бурі, зі світлою облямівкою; хвіст темно-бурий, на крайніх стернових перах біла барва; дзьоб темно-сірий; ноги жовтувато-бурі; в позашлюбному оперенні голова бурувата, без чітких темних смуг; горло білувате. В дорослої самки в шлюбному оперенні голова світліша, ніж у шлюбного самця; горло білувате; у позашлюбному оперенні схожа на позашлюбного самця. Молодий птах подібний до дорослого в позашлюбному оперенні.

Вівсянка очеретяна (Emberiza schoeniclus, тростниковая овсянка)

Emberiza schoeniclus

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 15-22 г, довжина тіла: близько 15 см.

У дорослого самця в шлюбному вбранні голова, горло і верхня частина вола чорні; "вуса", а також смуга, яка знаходиться на боках і на задній частині шиї, білі; спина і верхні покривні пера крил рудувато-бурі, з темною строкатістю; поперек і надхвістя сірі; боки тулуба білуваті, з невеликою кількістю темних рисок; груди, черево і підхвістя білі; махові й стернові пера бурі зі світлою облямівкою, на крайніх стернових перах білий колір; дзьоб чорний; ноги бурі; у позашлюбному вбранні голова бура; горло і верхня частина вола білуваті, з домішкою чорного; "вуса" й смуга на шиї вохристі; дзьоб сірий. У дорослої самки в шлюбному оперенні голова бура, з темними рисками; над оком світла "брова"; "вуса" білуваті; горло білувате, по краях окреслене чорно-бурим; поперек і надхвістя бурі; на боках тулуба темні риски; дзьоб бурий; білої смуги на шиї немає; у позашлюбному оперенні голова світліша, "брови" і "вуса" вохристі. Молодий птах подібний до самки в позашлюбному оперенні.

Чечевиця (Carpodacus erythrinus, обыкновенная чечевица)

Carpodacus erythrinus

Середовище існування/Опис

Звичайна чечевиця — птах розміром приблизно з горобця. У самців майже все оперення кіноварно-червоне, особливо яскраве на голові й грудях. Самки і молодь сірувато-бурі з оливковим відтінком (здалека нагадують самок зеленяка, але відрізняються від них меншим дзьобом і дещо меншими розмірами тіла). Політ хвилястий, як у більшості в'юркових.

Ремез (Remiz pendulinus, обыкновенный ремез)

Remiz pendulinus

Середовище існування/Опис

Довжина тіла ремеза приблизно 12 см, вага до 20 г. Довжина крила до 60 мм. В очі кидається сіра голова з чорною маскою і червоно-бура спина. У молодих птахів чорної маски ще немає. Тонкий свист звучить приблизно як «ції-ції».

Вітаю на сайті «Птахи України»