Очеретянка садова (Acrocephalus dumetorum, садовая камышовка)





Acrocephalus dumetorum

Середовище існування/Опис

Садова очеретянка — дрібніша за горобця, довжиною приблизно від 11 до 17 см, довжина крил від 5,8 до 6,5 см. Вага складає приблизно від 9 до 15 г. Зверху коричнево-бура з легким оливковим відтінком, знизу сірувата. Тримається по вологих ярах і садах, в заростях кропиви і кущів. В її пісні менше тріскучих звуків, але привертає увагу подвійне «чек-чек». Часто вночі птах імітує голоси інших птахів, при цьому помітно повільніше, ніж болотна очеретянка.

Вид –/Рід — Acrocephalus dumetorum
Родина – Кропив'янкові
Ряд – Горобцеподібні

Відмінності від схожих видів: від чагарникової та ставкової очеретянок відрізняється оливковим відтінком верху, але найдостовірніше — лише піснею.

Живлення

Садова очеретянка харчується комахами.

Розмноження

Садова очеретянка гніздиться в заростях чагарнику, а також на галявинах листяних лісів чи в чагарнику по березі річки. Уникає очеретяні зарості з непроточною водою. Гніздо будує в густих заростях трав'янистих багаторічників. Період гніздування триває з кінця травня по серпень. Гніздо має форму чашечки. У кладці 4-6 яєць. Пташенят вигодовують обидва батьки 11-13 днів.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Область розповсюдження тягнеться від півдня Фінляндії та Прибалтики на схід. Птицю можна зустріти на північному сході Польщі, а також на всій території Білорусії. Південна межа поширення проходить з крайньої півночі України через Росію, Казахстан, Туркменістан, Узбекистан, Іран і Таджикистан до Непалу, Шрі-Ланки та Афганістану. Регіони зимівлі розташовані в Індії. В Україні — рідкісний залітний птах (помічений у Київській області), гніздиться подекуди на півночі Харківщини.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»