Очеретянка велика (Acrocephalus arundinaceus, дроздовидная камышовка)





Acrocephalus arundinaceus

Середовище існування/Опис

Це найбільший птах серед очеретянок. Має розміри шпака — в середньому близько 19 см. Довжина тіла самця — 20-20,5 см; розмах крил — 28-30 см; довжина крила — 10 см; хвоста — 76-82 мм; дзьоба — 23-25 мм. Вага самця — 30-30,5 г.

Перша махова пір'їна великих очеретянок — гостра. Друга — коротша за третю і довша за четверту (але інколи дорівнює 3-й або навіть довша за неї). Вершина крила утворена 2-ю і 3-ю маховою пір'їною. Хвіст — ступінчастий, крайні рульові пір'їни на 8-11 мм коротші найдовших.

Вид –/Рід — Acrocephalus arundinaceus
Родина – Кропив'янкові
Ряд – Горобцеподібні

Верх тіла — рудувато-бурий, низ — білуватий. Крізь око проходить тонка світла смужка.

Голос великої очеретянки — різка трель: «Кар-р-ррась…кар-р-рась… Кар-р-рась…». Під час співу птах сидить на стеблі очерету збоку, вертикально.

Великі очеретянки дуже рухливі, майже завжди дозволяють добре себе роздивитися, хоча близько до себе не підпускають.

Живлення

Основна їжа великої очеретянки — жуки, бабки, мухи та інші комахи, які мешкають біля води. У пошуках корму птах ретельно вивчає кожну рослину в хащах очерету та інші прибережні чагарники. Нерідко шукає їжу також в кронах дерев, які ростуть біля водоймищ.

Розмноження

Гніздиться велика очеретянка колоніями, незначними біля північних кордонів ареалу і чисельними — на півдні. Найчастіше гніздиться в очереті, рідше — на вербах, прибережних кущах, тополях чи інших густих деревах. Гніздо будує самка, самець лише супроводжує її в польоті за будівельними матеріалами. У очереті гніздо знаходиться за 60-120 см від води, міцно закріплене між кількома стеблами — так, щоб не могло ні опуститися вниз під тягарем пташенят, ні піднятися вгору під час повені.

Гніздо має вигляд товстостінного кошика. Його зовнішній діаметр — 10-12 см, висота — 20-30 см. Будівництво триває 8-10 днів. Самка використовує листя і стеблини різних прибережних рослин, рослинний пух, павутиння, інколи — обривки ниток, мотузок і навіть шматків волосіні вудки. Всі ці матеріали самка щільно переплітає одне з іншими і зі стеблами, що підтримують гніздо. Дно кубла вистилає сухим дрібним листям, тоненькими стеблинками, корінцями, інколи — пташиними пір'їнками.

Кладка складається з 3-6 зеленувато-бурих яєць, які самка відкладає у другій половині травня. Розміри яєць — 21-25 на 15-16,5 мм. Через 2 тижні з'являються пташенята. На 11-12-й день життя вони вже не уміщаються в гнізді і вимушені сидіти на краю кубла. Ще через день-два — починають вивчати найближчі очеретяні чагарники. А приблизно через 3 тижні після появи на світ — лишають гніздо.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Велика очеретянка поширена майже у всій Європі, в Західному Сибіру, в Середній Азії і на Далекому Сході. Це перелітний птах. В Євразії живе з квітня по вересень. В середині вересня відлітає на зимівлю до Тропічної або Південної Африки. В Україні — гніздовий птах на всій території.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»