Чечевиця (Carpodacus erythrinus, обыкновенная чечевица)





Carpodacus erythrinus

Середовище існування/Опис

Звичайна чечевиця — птах розміром приблизно з горобця. У самців майже все оперення кіноварно-червоне, особливо яскраве на голові й грудях. Самки і молодь сірувато-бурі з оливковим відтінком (здалека нагадують самок зеленяка, але відрізняються від них меншим дзьобом і дещо меншими розмірами тіла). Політ хвилястий, як у більшості в'юркових.

Вид –/Рід — Carpodacus erythrinus
Родина – В'юркові
Ряд – Горобцеподібні

Оселяються на болотистих луках із заростями кущів і в чагарникових заростях на лісових галявинах, заплавах річок. На очі попадається рідко, так як ховається в густому листі, хоча часто видає свою присутність мелодійним свистом.

 

Звуки — коротке гугняве «пяй...пяй...» (і в самців, і у самок), але часто самець видає кілька гучних свистових звуків «чіу- вічіу».

Живлення

Харчується насінням трав'янистих рослин, ягодами, рідше комахами.

Розмноження

Гніздо будує на кущах, на висоті 2-2,5 м. Воно чашоподібне, досить щільне. У кладці 3-6 зеленуватих з бурими плямами яєць. Насиджує їх тільки самка. Самець годує її, а також і пташенят, так як самка залишається з ними перший тиждень після вилуплення. Як правило, одна кладка за сезон. Це пов'язано з тим, що чечевиці рано відлітають на зимівлю — у середині серпня. Відбувається це тому, що чечевиці з європейської частини летять спочатку на схід і тільки долетівши до Сибіру, повертають на південь. З цієї ж причини і прилітають вони досить пізно — у травні. Післягніздова линька у чечевиці відбувається на місцях зимівель.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Гніздиться в лісовій зоні Євразії. Зимівлі знаходяться в Південній і Південно-Східній Азії. В Україні — гніздовий птах Полісся і північних районів Лісостепу.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»