Мартин східний (Larus heuglini, клуша восточная)

Larus heuglini

Середовище існування/Опис

Мартин східний — західносибірський підвид мартина сріблястого. Дуже звичайний, місцями численний птах. Мартини східні селяться розрізненими парами біля озер, відкритих стариць, на болотах. Подекуди біля великої води формують розріджені колонії.

Мартин тонкодзьобий (Larus genei, морской голубок)

Larus genei

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 300-400 г, довжина тіла: 42-44 см, розмах крил: 102-110 см. У дорослого птаха в шлюбному вбранні спина і крила сірі; решта оперення біла, з рожевим відтінком знизу на тулубі; по передньому краю першорядних махових пер та по їх покривних проходить широка біла смуга; кілька крайніх першорядних махових пер зверху мають чорну верхівку, а знизу, крім перших трьох, майже цілком бурі; дзьоб червоний, від світлого до темного; навколоочне кільце і ноги темно-червоні; райдужна оболонка ока білувата, жовтувата або сірувата; у позашлюбному оперенні рожевого відтінку нема; за очима темні плями. У молодого птаха на білій голові буруваті плями; пера спини і плечі, а також верхні покривні пера крил, крім сірих великих покривних, бурі, зі світлою облямівкою; ноги і дзьоб тілесного кольору; райдужна оболонка ока коричнева; навколоочного кільця нема; взимку першого року життя спина і плечі сірі.

Мартин чорнокрилий (Larus fuscus, клуша)

Larus fuscus

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 0,6-1,2 кг, довжина тіла: 52-67 см, розмах крил: 128-148 см. У дорослого птаха в шлюбному вбранні спина і крила зверху сірувато-чорні; решта оперення біла; на верхівці зовнішніх першорядних махових пер білі плями, по краю внутрішніх першорядних і другорядних махових пер проходить вузька біла смуга; навколоочне кільце червоне; дзьоб жовтий, спереду на нижній щелепі червона пляма; ноги і райдужна оболонка ока жовті; у позашлюбному оперенні на голові і волі невеликі бурі плями. У молодого птаха першого року життя пера спини і верху крил темно-бурі, зі світлою облямівкою; махові пера темно-бурі, другорядні — з білою верхівкою; решта оперення бурувата, з темнішими рисками і плямами на голові, шиї, волі та боках тулуба; основа хвоста світла, на кінці хвоста темно-бура широка смуга; дзьоб темно-бурий; ноги рожевуваті; райдужна оболонка ока коричнева; навколоочного кільця нема; в наступні два роки в оперенні поступово більшає сірого, сірувато-чорного і білого кольорів.

Мартин малий (Larus minutus, малая чайка)

Larus minutus

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 100-150 г, довжина тіла: 25-27 см, розмах крил: 70-77 см. У дорослого птаха в шлюбному вбранні голова чорна; спід крил сірувато-чорний; спина і верх крил сірі; решта оперення біла; дзьоб і ноги червоні; райдужна оболонка ока темно-коричнева; у позашлюбному вбранні голова біла, з чорно-бурим тім'ям і чорно-бурими плямами за очима; дзьоб чорно-бурий; ноги рожевувато-сірі. У молодих птахів верх голови чорно-бурий, низ-білий, за очима чорно-бурі плями; пера спини чорно-бурі, зі світлою облямівкою; по верхніх покривних перах крил і по краю першорядних махових та на кінці хвоста проходять чорно-бурі смуги; верхні великі покривні пера другорядних махових світло-сірі; спід крил білий; дзьоб чорно-бурий; ноги бурувато-червоні; взимку першого року життя спина і плечі сірі.

Мартин жовтоногий (Larus cachinnans, хохотунья)

Larus cachinnans

Середовище існування/Опис

Великого розміру світлий мартин. За загальними розмірами практично не відрізняється від мартинів сріблястого та середземноморського. Маса тіла 0,6—1,3 кг, довжина тіла 52—67 см, розмах крил 128—158 см. У дорослого птаха спина і крила зверху сірі; верхівка крил чорна, з білими плямами; по краю внутрішніх першорядних махових і по краю другорядних махових пер проходить вузька біла смуга; решта оперення біла; навколоочне кільце жовтогаряче; дзьоб жовтий, спереду на нижній щелепі червона пляма; ноги і райдужна оболонка ока жовті. У молодого птаха першого року життя пера спини і верхні покривні пера крил бурі, зі світлою облямівкою; махові пера темно-бурі; другорядні — з білою верхівкою; решта оперення білувата, з темними рисками на голові та шиї і темними плямами на нижній частині тулуба; хвіст біля основи білуватий, на кінці хвоста темно-бура смуга; дзьоб темно-бурий; ноги бурувато-рожеві; райдужна оболонка ока коричнева; навколоочного кільця нема. На другому році життя верх частково набуває сірого кольору, а груди і черево — білого.

Вітаю на сайті «Птахи України»