Горихвістка чорна (Phoenicurus ochruros, горихвостка-чернушка)

Phoenicurus ochruros

Середовище існування/Опис

Дрібний (менший за горобця) птах з яскраво-рудим хвостом, який майже весь час характерно тремтить. Маса тіла 14—19 г, довжина тіла близько 14 см. У дорослого самця у шлюбному вбранні верх темно-сірий; лоб, вуздечка, щоки, покривні пера вух, горло і воло чорні; груди і черево темно-сірі; надхвістя руде; підхвістя світло-руде; махові пера чорні, біла облямівка другорядних махових пер утворює на складеному крилі добре помітну світлу пляму; хвіст рудий, крім бурих центральних стернових пер; дзьоб і ноги чорні. У позашлюбному вбранні у самця чорні пера з сірою верхівкою. Доросла самка однотонно сірувато-бура, за винятком рудих надхвістя і хвоста, а також світло-рудого підхвістя. Молодий птах схожий на дорослу самку, але пера з темною верхівкою.

Шпак (Sturnus vulgaris, обыкновенный скворец)

Sturnus vulgaris

Середовище існування/Опис

Шпак є одним з найчисленніших птахів європейського регіону. Великі зграї шпаків, що кружляють над дахами будинків - це видовище, що запам'ятовується всім.

Шпак є одним з найбільш кмітливих і найбільших птахів, що досить легко пристосовуються до різних природних умов. Він є невибагливим при виборі їжі. Завдяки цій обставині протягом останніх 50 років ареал шпака збільшився і, відповідно, кількість птахів зросла, тоді як чисельність багатьох інших видів скоротилася.

Ластівка сільська (Hirundo rustica, деревенская ласточка)

Hirundo rustica

Середовище існування/Опис

Сільська ластівка в наших географічних широтах — найчисленніший перелітний птах. Ластівка у фольклорі багатьох народів символізує повернення весни.

Ластівка - один з найсимпатичніших перелітних птахів. Вона має довгий роздвоєний хвіст з глибоким вирізом, тонкі крила. У повітрі ця пташка здійснює запаморочливі акробатичні трюки. Ластівка має яскраве оперення - на спині блискуче пір'я, а черевце - біле.

Ластівка міська, воронок (Delichon urbica, городская ласточка)

Delichon urbica

Середовище існування/Опис

Воронок пристосувався як до міських, так і до сільських умов життя. Це один з найвідоміших птахів. Часто можна побачити, як воронок літає, без втоми полюючи на комах.

Навесні великі зграї міських ластівок повертаються на місця гніздувань до Центральної Європи. Вони під дахами будинків будують з глини гнізда, в яких протягом літа з'являється два або більш виводків. У перші дні осені воронки відлітають на місця зимування.

Горлиця кільчаста (Streptopelia decaocto, кольчатая горлица)

Streptopelia decaocto

Середовище існування/Опис

Ареал кільчастої горлиці швидко розширюється. У наші дні птах проживає в Європі, Південній Азії та навіть в Африці. Кільчаста горлиця зазвичай населяє міські сади та парки.

Маленький непоказний голуб з чорною смугою на шиї в останні десятиліття широко розповсюдився по всій Європі. Цей птах - кільчаста горлиця. Оскільки основу раціону цього птаха складають зерно та насіння, він прагне триматися якомога ближче до людини, у містах і селах.

Вітаю на сайті «Птахи України»