Ластівка міська, воронок (Delichon urbica, городская ласточка)





Delichon urbica

Середовище існування/Опис

Воронок пристосувався як до міських, так і до сільських умов життя. Це один з найвідоміших птахів. Часто можна побачити, як воронок літає, без втоми полюючи на комах.

Навесні великі зграї міських ластівок повертаються на місця гніздувань до Центральної Європи. Вони під дахами будинків будують з глини гнізда, в яких протягом літа з'являється два або більш виводків. У перші дні осені воронки відлітають на місця зимування.

Вид –/Рід — Delichon urbica
Родина – Ластівкові
Ряд – Горобцеподібні

Довжина: 13 см
Розмах крил: 26-29 см
Маса: 13-23 г
Звички: перелітні
Їжа: літаючі комахи
Тривалість життя: максимум 14,5 років, як правило, 1-2 роки

Влітку воронок зустрічається поруч з місцями поселення людини: у містах, селах, парках, на лугах, біля води і в полі. У Центральній Європі гніздується більше 2 мільйонів пар цих птахів. На зайнятих лісом або вкритих рослинністю територіях, де немає будівель, придатних для їхніх гнізд, воронки трапляються рідше. Під дахами або на карнизах будинків можна знайти декілька розташованих поряд гнізд. Воронок сідає на землю тільки у виняткових випадках. Більшу частину дня він проводить у польоті або ж відпочиває на проводах і гілках. Їхнім первинним місцем існування були прямовисні скелі. В кінці літа воронки відлітають на зимування до Африки, щоб навесні знову повернутися до місць гніздування.

Споріднені види: сільська ластівка, берегова ластівка і скельна ластівка.

Живлення

Міські ластівки полюють на літаючих комах. Птахи наздоганяють їх у повітрі і блискавично хапають знизу. Ловлять вони різні види дрібних комах, мух і тлю, а також комарів, жуків і маленьких метеликів. Це перелітні птахи, які восени, з приходом холодної погоди, втрачають свій основний корм.

Коли дні стають коротшими, кількість комах зменшується. У кінці вересня і в жовтні воронки збираються разом і утворюють великі зграї. Перед відльотом величезні зграї міських ластівок можна побачити на телеграфних стовпах і електричних дротах.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 1 року
Період гніздування: з травня по вересень, нерідко у жовтні
Несіння: з травня по вересень, нерідко у жовтні
Кількість яєць: 4-5 білих, іноді з червоними цятками
Висиджування: близько 2 тижнів
Вигодовування пташенят: близько 3,5-4 тижнів

Самець з самкою після повернення з місць зимування разом ремонтують старе гніздо або ж будують нове. Після того, як зручне для влаштування гнізда місце знайдено, вони починають носити у дзьобах будівельний матеріал і охороняють це місце від інших ластівок. Самець і самка відшукують заболочені калюжі, в яких збирають мул для спорудження гнізда. Окремі грудочки болота укладають як цеглу. У проміжки між глиняними кульками пташки заштовхують стебла трави або соломи. Гніздо прикріпляється одночасно і до вертикальної поверхні стінки (боком), і до горизонтальної (верхом). Вузький вхід знаходиться у верхній частині гнізда. Усередині птахи вистилають його дрібним пір'ям, пухом або м'якими рослинними волокнами. Якщо воронки не знаходять відповідної будівлі, то гніздуються на скелях. Самка відкладає 4-5 фарфорово-білих яєць, з яких приблизно через 14 днів з'являються пташенята.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ЛАСТІВКИ

Матеріал для будівництва гнізда: воронок набирає в дзьоб вологу глину - (мул) і переносить до місця будівництва гнізда.

Оперення: у самців і самок однакове забарвлення. Пташенята темно-коричневі, і в них ще є на спині пір'я з синім відливом, як у дорослих птахів.

Горобець хатній: іноді займає гніздо воронка і не впускає в нього справжнього власника.

Кровососні паразити: нападають на птахів і пташенят і можуть становити загрозу для їхнього життя.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ЛАСТІВКОЮ

Міська ластівка розміром є завбільшки з ластівку, тільки має коротший хвіст. Вони не полохливі, тому їхні польоти можна спостерігати поблизу сільських поселень. Ці ластівки уникають селитися поблизу великих лісових масивів. На землі їх можна побачити тільки у виняткових випадках, коли вони набирають в дзьобики болото з калюж. Стоячи в калюжі, ця ластівка піднімає вгору хвіст і крила, щоб не намочити їх. Воронки літають дуже швидко і жваво, при цьому постійно щебечуть. Восени на телеграфних проводах сидять великі зграї міських ластівок. Тут вони збираються перед спільним відльотом на південь.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Зовсім недавно було надано підтвердження тому фактові, що воронки на морозі можуть впадати у стан заціпеніння, подібно як і колібрі, проте температура їхнього тіла не падає нижче 30°С.

Багато дослідників вважали, що воронки сплять на льоту, оскільки вони піднімаються високо в небо ще до сходу сонця. Ці ластівки відпочивають дуже рідко, особливо навесні і восени. У цей час вони сплять тільки вночі в гніздах.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Влітку воронок живе по всій Європі, від Азії до Північної Індії і Маньчжурії. На зиму відлітає до Африки і Південно-Східної Азії. Статус перебування в Україні: гніздовий, перелітний. Розповсюдження (поширення): на всій території.

Охорона

Цей вид ластівки (воронок) все ще добре відомий, але його чисельність останнім часом скорочується. Причина - брак придатних для гніздування місць і зменшення кількості комах.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»