Галка (Coloeus monedula, галка)





Coloeus monedula

Середовище існування/Опис

Галка - найдрібніший представник родини воронових в Європі. Цей птах любить все блискуче. Люди розповідають сумну історію про галку, яка принесла в своє гніздо тліючу цигарку, і воно згоріло.

Вид –/Рід — Coloeus monedula
Родина – Воронові
Ряд – Горобцеподібні

Довжина: 33 см
Розмах крил: 90 см
Маса: 230-250 г
Звички: зграйний птах
Іжа: комахи, черв'яки, равлики, миші, яйця
Звуки: гучне „кра-кра"
Тривалість життя: найстарішому окільцьованому птахові було більше 14 років

Галки - дуже кмітливі птахи. Вони живуть у великих зграях і часто ночують разом з граками. Від останніх галки відрізняються чистішим голосом. У наші дні ці птахи пристосувалися до життя поблизу людини, де їм відносно легко здобувати корм. Галки дуже люблять влаштовувати гнізда на старих будівлях.

Галки пристосувалися до життя в самих різних біотопах. Птахи зустрічаються в містах, де живуть на церковних дзвіницях, на відкритих просторах, у лісових масивах та на приозерних скелях. Первинним місцем існування галок були кам'янисті кручі, але зміни ландшафту надали птахам нові можливості вибору місць для гніздування. Спільне проживання з людиною забезпечує галкам велику кількість їжі, і, окрім того, поблизу людських поселень можна знайти блискучі предмети, які ці птахи так полюбляють.

Близькими родичами галки є галка даурська, ворон і грак.

Живлення

Раціон галок є досить різноманітним. Влітку вони в більшій мірі харчуються комахами, черв'яками, равликами, дрібними хребетними; восени і взимку переважають насіння та ягоди. Інколи галки руйнують залишені без нагляду гнізда інших птахів, поїдаючи їхніх пташенят і яйця.

Поблизу сільськогосподарських угідь галки харчуються зерном. Вони дуже полюбляють блискучі плоди, наприклад, черешні та вишні. На відкритій місцевості їм доводиться ловити дрібних ссавців -мишей га полівок. На міських околицях галки шукають ласі шматки на звалищах. Коли їжі є в надлишку, птахи роблять запаси і ховають їх зазвичай під корінням дерев і листям. У погану погоду, коли не вдається здобути який-небудь корм, галки користуються запасами зі своїх комор.

Розмноження

Статеве дозрівання: в 1-2 роки
Період гніздування: квітень-червень
Несіння: одне на рік
Кількість яєць: 4-6
Висиджування: 17-18 днів
Вигодовування пташенят: 28-32 дні

Період залицянь у галок починається рано навесні, у кінці лютого - на початку березня. Самець описує навколо самки кола і постійно кланяється, показуючи їй своє чудове сіре оперення на шиї. Пара зберігається протягом всього життя і щороку повертається висиджувати пташенят в одне й те саме гніздо. Галки зазвичай будують гнізда в дуплах, на гілках дерев, на кам'яних виступах, коминах будинків, у щілинах будівель, а інколи - навіть на вежах замків і церковних дзвіницях.

Матеріалом для гнізда птахам служать маленькі гілочки, а підстилкою - ніжні пір'їнки і шерстинки. Самка відкладає 4-5 блакитно-зелених яєць і насиджує їх 17-18 днів. Самець приносить в гніздо корм і ненадовго змінює самку. Пташенят годують обидва птаха. Попри те, що пташенята вже на 28-31 день стають на крило, батьки годують їх ще декілька тижнів. Пташенята покидають гніздо не раніше, ніж через декілька місяців.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ГАЛКИ

Оперення на спині: чорне у молодих та дорослих птахів.

Махове пір'я: у галки, як і в інших воронових птахів, у польоті видно розставлені кінчики окремого пір'я.

Голова: у молодих птахів темно-сіра потилиця, у немолодих світліша. На маківці є чорна шапочка.

Яйця: 4-5 голубуватих з коричневими цяточками.

Гніздо: побудовано з маленьких гілочок, викладене шерстинками та пухом. Може знаходитися в невеликих скельних ущелинах, в поглибленнях стін старих будинків або дуплах дерев.

Оперення на грудях: темно-сіре або чорне, у немолодих птахів світліше.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ГАЛКОЮ

Зовні галка подібна до грака, і ворони або ворона. Але вона і менша за розмірами і відрізняється від них сірим забарвленням оперення на шийці і потилиці. Ще однією характерною особливістю галки є світло-блакитні очі. Іноді галки збираються у великі зграї, що нараховують до 200 птахів. Літає галка нерівно, часто махаючи крилами, але в повітрі вона значно спритніша за ворону. Іноді галка годинами кружляє навколо башти, демонструючи в повітрі акробатичні трюки. Частими пронизливими криками, наприклад, „кйак-кйа", галка привертає до себе увагу. Пари цих птахів зберігають вірність один одному протягом всього життя.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Колись люди вірили, що якби галка мала язик, вона змогла б говорити по-людськи. Це неправильне уявлення, оскільки птахам для того, щоб видавати звуки, язик не потрібен.

Самці й самки видають звуки, схожі на тріскотню. Вони нагадують нявкання.

Галка легко приручається і тому часто її тримають у будинках.

Іноді галки сідають на спини овець і вищипують звідти шерсть, яку потім використовують для облаштування своїх гнізд.

Відомий етолог Конрад Лоренц займався ретельними дослідженнями суспільної організації галок.

Іноді галки замочують їжу у воді перед тим, як починають їсти.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Мешкає в Європі всюди, за винятком північних областей Скандинавського півострова і Росії. Населяє також Західну і Центральну Азію та північно-західну частину Африки.

Охорона

У деяких регіонах дуже численна, в інших не зустрічається зовсім.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»