Горихвістка чорна (Phoenicurus ochruros, горихвостка-чернушка)





Phoenicurus ochruros

Середовище існування/Опис

Дрібний (менший за горобця) птах з яскраво-рудим хвостом, який майже весь час характерно тремтить. Маса тіла 14—19 г, довжина тіла близько 14 см. У дорослого самця у шлюбному вбранні верх темно-сірий; лоб, вуздечка, щоки, покривні пера вух, горло і воло чорні; груди і черево темно-сірі; надхвістя руде; підхвістя світло-руде; махові пера чорні, біла облямівка другорядних махових пер утворює на складеному крилі добре помітну світлу пляму; хвіст рудий, крім бурих центральних стернових пер; дзьоб і ноги чорні. У позашлюбному вбранні у самця чорні пера з сірою верхівкою. Доросла самка однотонно сірувато-бура, за винятком рудих надхвістя і хвоста, а також світло-рудого підхвістя. Молодий птах схожий на дорослу самку, але пера з темною верхівкою.

Вид –/Рід — Phoenicurus ochruros
Родина – Мухоловкові
Ряд – Горобцеподібні

Населяє переважно культурний ландшафт, рідко гори.

Відмінності від схожих видів: дорослий самець від дорослого самця звичайної горихвістки відрізняється темними лобом і низом, а доросла самка від дорослої самки звичайної горихвістки — сірувато-бурим забарвленням низу.

Живлення

Кормом для горихвістки чорної є комахи, павуки, багатоніжки; взимку — частково плоди (наприклад, бузина, малина тощо).

Розмноження

Гніздиться в містах, селищах та селах. Улюбленими місцями гніздування є багатоповерхові будівлі на стадії будівництва, а також старі або нежилі будівлі.

Гніздиться окремими парами. Гнізда розміщує в різноманітних порожнинах, виїмках та тріщинах будівель, на горищах, під карнизами, у внутрішніх приміщеннях, іноді в купі каміння або цегли. Може займати штучні гніздівлі напівзакритого типу, що розміщені в прихованих місцях; іноді займає старі гнізда ластівок.

Гніздо рихле і недбале, зроблене з великої кількості корінців, стебел трав'янистих рослин, соломи. Вистилка включає волосся, шерсть, пір'я. У гніздах, що споруджені у містах, основним будівельним матеріалом слугують повсть, пакля, вовняні нитки, та інший аналогічний матеріал.

У повній кладці 5, рідше 4 або 6 яєць. Шкаралупа злегка блискуча, чисто-біла з ледь помітним блакитним відтінком, рідше з червонувато-коричневими крапками.

У горихвістки чорної буває, як правило, дві кладки: перша — наприкінці квітня — в травні; друга — в червні — липні. Насиджує самка протягом 12—13 діб. Пташенята залишають гніздо у віці 12—16 діб.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Горихвістка чорна широко поширена від південної і центральної Європи, північно-західної Африки, Великобританії та Ірландії на південь до Марокко, на схід — до центрального Китаю. Це осілий птах у південних частинах ареалу та перелітний у північних і східних районах гніздування; мігрує взимку у південну і західну Європу та Азію, а також північну Африку. В Україні гніздовий, перелітний вид. Гніздиться на всій території, крім більшої частини Криму; мігрує скрізь.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»