Ластівка сільська (Hirundo rustica, деревенская ласточка)





Hirundo rustica

Середовище існування/Опис

Сільська ластівка в наших географічних широтах — найчисленніший перелітний птах. Ластівка у фольклорі багатьох народів символізує повернення весни.

Ластівка - один з найсимпатичніших перелітних птахів. Вона має довгий роздвоєний хвіст з глибоким вирізом, тонкі крила. У повітрі ця пташка здійснює запаморочливі акробатичні трюки. Ластівка має яскраве оперення - на спині блискуче пір'я, а черевце - біле.

Вид –/Рід — Hirundo rustica
Родина – Ластівкові
Ряд – Горобцеподібні

Довжина: 19-20
Розмах крил: 33 см
Маса: 16-25 г
Звички: крім періоду гніздування тримаються зграями
Їжа: літаючі комахи
Звуки: дзвінке „віть-віть", при небезпеці - „цивіть"
Тривалість життя: зазвичай 4 роки. Зафіксований довгожитель - 16 років

Ластівка є перелітним птахом, тому восени вона залишає місця гніздувань і відлітає на південь. У помірному кліматі взимку цей птах не знайшов би достатньої кількості літаючих комах - свого основного корму. Ластівка линяє після повернення з місць зимування. Цим вона відрізняється від більшості інших перелітних птахів, линька в яких відбувається відразу ж після гніздування. Перед осінніми перельотами сільські ластівки об'єднуються у великі зграї, які можуть нараховувати декілька сотень, а іноді й тисяч птахів. Трапляється, що інколи птахи змушені ночувати прямо в заростях очерету або на проводах ліній електропередач.

Споріднені види: берегова, міська і скеляста ластівки.

Живлення

Ластівка харчується літаючими комахами. Це різні види мух: дзюрчалки, кімнатні мухи, а також комарі і метелики. Під час холодної і дощової погоди ластівки знаходять мало корму, тому, щоб насититися, їм потрібно більше часу. Відоме явище, коли в погану погоду ластівки літають низько над водою - це викликано тим, що птахи в цей час ловлять комах, які живуть біля поверхні води і активізуються при поганій погоді. За іншою версією, вологе повітря обтяжує крила комах, і ті змушені літати нижче.

У разі нестачі корму ластівка поповнює свій раціон гусеницями і павуками. Ластівка, що годує пташенят, приносить у гніздо безліч комах, яких утримує в стравоході. Одна батьківська пара протягом дня повинна принести у гніздо, де їх чекають 5 голодних пташенят, приблизно 400 таких порцій.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 1 року
Період гніздування: з травня
Несіння: 2-3 на рік
Кількість яєць: 2-3 на рік
Висиджування: 13-18 днів
Вигодовування пташенят: 13-18 днів

Ластівка, за винятком періоду гніздування, веде колективний спосіб життя. У період розмноження вони живуть парами. У цей час пара охороняє свою невелику територію навколо гнізда. Нерідко під одним дахом хліва або току гніздується відразу декілька пар. Шлюбний період у ластівок починається в травні. Під час спорудження гнізда обидва птахи збирають маленькі грудочки землі і змочують їх слиною. З цього матеріалу самка формує гніздо у вигляді чашки, яке облаштовують обидва птаха. Пташенята викльовуються через 13-18 днів. Корм для них добуває як самка, так і самець. У сприятливий рік ластівки можуть гніздуватися двічі або навіть тричі.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ЛАСТІВКИ

Самець: лоб і горло червонувато-рудуваті, довгий роздвоєний хвіст. Спинка синьо-сталевого кольору з фіолетовим відливом, на хвостовому пір'ї білі плямочки. Черевце та груди білі.

Самка: пір'я з внутрішнього боку хвоста у неї коротше і оперення менш яскраве.

Яйця: самка відкладає 3-6 яєць. Яйця білого кольору з сірими і буро-червоними цятками і плямами.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ЛАСТІВКОЮ

Ластівку легко впізнати по яскравому, блискучому, синьо-сталевому оперенню з фіолетовим відливом і характерній формі хвоста з глибоким розрізом і довгим хвостовим пір'ям з боків. Влітку, заглянувши під дах хліва, майже завжди можна побачити приліплене до стелі характерне, схоже на чашу гніздо цієї пташки. Восени можна спостерігати за ластівками, що збираються у великі зграї перед відльотом на місця зимування.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Лише недавно, завдяки кільцюванню птахів, було підтверджено, що ластівки, які проводять літо в Центральній Європі, відлітають на зимування до Південної Африки.

Під час перебування на місцях зимування (в Африці) ластівки харчуються не тільки літаючими комахами, але й мурашками.

Пісня ластівки складається з щебетання і переливчастих тонів, а закінчується свистом, що нагадує звук годинника, який заводять. Сільські ластівки співають у польоті і під час відпочинку, сидячи на дахах і телефонних проводах.

Вважається, що відома приказка "одна ластівка весни не робить" з'явилася ще в Стародавній Греції.

Результати перегонів колісниць у Стародавньому Римі оголошувалися у Вольтеррі, що знаходиться на відстані 200 км від Риму, у такий спосіб: до ніг ластівки прив'язували кольори переможця і відпускали її.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Цей перелітний птах в літній час проживає майже по всій Європі і в багатьох місцях північної півкулі. Взимку живе в теплих регіонах Південної Африки. Гніздується в Північній Америці, Північній Африці і Азії.

Охорона

Сільська ластівка опанувала мистецтво виживання і тримається поблизу людей. У небезпеці перебуває джерело її живлення - літаючі комахи.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»