Очеретянка чагарникова (Acrocephalus palustris, болотная камышовка)





Acrocephalus palustris

Середовище існування/Опис

Чагарникова очеретянка — трохи менша від горобця, з одноколірним (без ряботин) оливково-бурим верхом (без рудого відтінку на надхвісті) і білуватим низом. Довжиною приблизно 13 см, розмах крил становить від 17 до 21 см. Маса тіла становить приблизно від 11 до 14 грамів.

Вид –/Рід — Acrocephalus palustris
Родина – Кропив'янкові
Ряд – Горобцеподібні

Тримається в заростях лози та інших кущів по берегах водойм, іноді в чагарникових заростях парків. Дуже спритно лазить по вертикальних стеблах і гілках.

Звуки — тихе уривчасте «чрр...чррр...»; пісня квапливе, без пауз, тривале щебетання з повторенням різноманітних свистових і тріскучих звуків. Співає, сидячи завжди нерухомо на верхівці стебел очерету, куща або дерева, піднявши дзьоб (на одну вісь із тілом) і сильно надуваючи горло.

Відмінності від схожих видів: від садової і ставкової очеретянок достовірно відрізняється лише піснею.

Живлення

Харчується павуками, молюсками, комахами і їх личинками.

Розмноження

Сезон гніздування чагарникової очеретянки триває з травня по липень. В цей час птахи будують з трави і стеблинок очерету чашеподібне гніздо, яке кріплять частіше між стеблами кропиви або стеблинками зернових культур. Самка відкладає від 3 до 5 синювато-білих яєць, які висиджують поперемінно обидва партнери від 12 до 14 днів. Через 10-14 днів після появи на світ молоді птахи стають самостійними, через рік вони стають статевозрілими. Популяція в Європі оцінюється приблизно від 1,5 до 2,0 млн пар.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

В Центральній і Східній Європі чагарникова очеретянка зустрічається з травня по вересень. Зимує в Африці на південь від екватора. В Україні — гніздовий птах на всій території.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»