Вівсянка-крихітка (Emberiza pusilla, овсянка-крошка)





Emberiza pusilla

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 14-16 г, довжина тіла: близько 14 см.

В дорослого самця в шлюбному вбранні верх голови темно-бурий, із рудою поздовжньою смугою, яка проходить через тім’я; руді щоки окреслені темно-бурими ламаними смугами; горло руде, окреслене по боках темними смугами; спина, верх крил, поперек і надхвістя бурі, з темною строкатістю; на покривних перах крила вузька біла смужка; низ білий, із темними рисками на волі і боках тулуба; махові пера темно-бурі, зі світлою облямівкою; хвіст темно-бурий, на крайніх стернових перах біла барва; дзьоб темно-сірий; ноги жовтувато-бурі; в позашлюбному оперенні голова бурувата, без чітких темних смуг; горло білувате. В дорослої самки в шлюбному оперенні голова світліша, ніж у шлюбного самця; горло білувате; у позашлюбному оперенні схожа на позашлюбного самця. Молодий птах подібний до дорослого в позашлюбному оперенні.

Вид –/Рід — Emberiza pusilla
Родина – Вівсянкові
Ряд – Горобцеподібні

Середовище існування: болотисті місцевості з заростями чагарника. У позагніздовий період тримається зграями, нерідко разом із іншими видами вівсянок або в’юркових.

3вуки: пісня — коротке щебетання, поклик — різке "тсс".

Відмінності від схожих видів: найменша з вівсянок; окрім того, від вівсянки-ремеза відрізняється рудою поздовжньою смугою на тім’ї, рудими щоками, бурими попереком і надхвістям, від самки і молодого птаха очеретяної вівсянки — вузькими білими смугами на покривних перах крил, хоча у позашлюбному оперенні від самки і молодого птаха очеретяної вівсянки на відстані відрізнити складно.

Живлення

Живиться комахами та їх личинками. Тим же кормом годує пташенят.

Розмноження

Гніздо влаштовує на землі або на невеликій висоті в кущах поблизу води. У кладці 4-5 яєць світло-сірого або зеленуватого кольору довжиною приблизно 19 мм. Інкубаційний період становить 11-12 днів.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Ареал — середня смуга (рідко) і північний захід Російської Федерації (в тому числі Ленінградська область), північ Сибіру до Далекого Сходу; Фінляндія. В Україні рідкісний залітний. Зареєстровано біля Києва, в Криму, а також у Волинській області.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»