Чечітка гірська (Acanthis flavirostris, горная чечётка)





Acanthis flavirostris

Середовище існування/Опис

За розмірами і формою гірські чечітки схожі з коноплянками. Довжина тіла досягає 13-13,5 см, маса — 15-19 г. На відміну від коноплянок, у них на грудях відсутні червоні плями. По верхній частині тіла проходять коричневі плями, вуздечка чорного кольору. Колір нижньої частини білуватий. Дзьоб конічної форми, взимку жовтого кольору, влітку — сірого.

Вид –/Рід — Acanthis flavirostris
Родина – В'юркові
Ряд – Горобцеподібні

Голос складається з швидких трелей і щебету.

Гірські чечітки можуть утворювати великі зграї поза сезоном розмноження, іноді в поєднанні з зябликами, на узбережжях і солончаках.

Відмінності від схожих видів: від коноплянки відрізняється вохристим горлом, а в позашлюбному вбранні і жовтим дзьобом, дорослий самець також рожевим надхвістям; від звичайної і білої чечіток — відсутністю темної плями на підборідді та рожевого і червоного кольорів на голові, горлі і волі.

Біотоп, якому птах надає перевагу: відкриті простори.

Живлення

Харчуються переважно насінням рослин, яке збирають на землі, рідше на деревах. У раціон харчування входять насіння айстри солончакової, амарантових і айстрових.

Розмноження

Розмножуються в безлісій болотистій місцевості. Гнізда будують в основному самки, частіше в кущах. У кладці 4-7 яєць. Інкубаційний період триває від 12 до 13 днів. Насиджує тільки самка, самець приносить їй корм. Виводковий період триває 15 днів. Максимальна тривалість життя в дикій природі — 6,1 років.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Цей птах гніздиться в Північній Європі і по всій Центральній Азії. Частина гірських чечіток ведуть осілий спосіб життя, але більшість з них мігрує далі на південь або до узбережжя морів . В Україні — рідкісний залітний птах.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»