Чечітка звичайна (Acanthis flammea, чечётка)





Acanthis flammea

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 10-14 г, довжина тіла: близько 14 см.

Дорослий самець зверху сірувато-бурий, із темною строкатістю; поперек i надхвістя білуваті, з рожевим відтінком i темними рисками; підборіддя i вуздечка чорні; лоб i передня частина тім’я, щоки спереду, горло i воло рожево-червоні; боки тулуба білі, з бурими рисками; груди, черево i підхвістя білі; на покривних перах крила дві вузькі світлі смуги; махові й стернові пера темно-бурі; дзьоб жовтуватий; ноги темно-бурі. У дорослої самки рожева барва тільки на лобі, лише іноді на щоках; низ бруднувато-білий. Молодий птах без рожевого кольору.

Вид –/Рід — Acanthis flammea
Родина – В'юркові
Ряд – Горобцеподібні

Середовище існування: забур’янені відкриті простори, сади, парки. Тримається зграями; здобуваючи насіння берези або вільхи, нерідко вмощується на найтонших гілочках, повернувшись спиною або головою донизу.

3вуки: поклик – щебетливе "чів-чів-чів", пісня складається з серії покликів.

Відмінності від схожих видів: від коноплянки відрізняється сірувато-бурою спиною i чорним підборіддям; від гірської чечітки – чорним підборіддям i рожевим лобом; від білої чечітки – темнішою спиною i рожевуватим або білуватим із темними рисками надхвістям, а дорослий самець від гірської i білої чечіток – також рожево-червоними горлом i волом.

Живлення

Основу харчування складають насіння різних деревних і чагарникових рослин, головним чином берези і у меншій мірі насіння ялини, в серпні-вересні також насіння осок, злаків, брусниці та вероніки; харчуються також комахами, найчастіше попелицями.

Розмноження

У шлюбний період пари і невеликі зграйки чечіток носяться в повітрі, сідають на верхівки дерев і чагарників, весь час видаючи закличні крики. Одинокий самець при токовому польоті крутиться в повітрі хвилястими лініями, видаючи свою щебечучу пісню. До нього часто приєднуються і інші самці. Гнізда будують невисоко над землею, на різних деревах (береза, вільха). Дуже звичайні гнізда в кущах серед лісу. Гніздо має вигляд м'якої товстостінної чаші. Його основна маса складається з тонких гілочок, трави, моху, лишайників, рослинного пуху, листяної хвої. У лотку переважають більш м'які матеріали, але в основному воно вистелене пір'ям, шерстю, рослинним пухом. У кладці 3-7 (частіше 4-5) біло-блакитних з темними плямами яєць. Насиджує самка протягом 12-14 днів. Самець приносить їй корм в гніздо. Пташенят вигодовують обидва батьки. Молоді залишають гніздо через 10-14 днів. Після вильоту і догодовування пташенят частина пар приступає до другого гніздування.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Мешкає на півночі Євразії та Північної Америки, в Гренландії. В Україні зимуючий. Трапляється на всій території, крім Карпат.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»