В'юрок сніговий (Montifringilla nivalis, снежный вьюрок)





Montifringilla nivalis

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 35-40 г, довжина тіла: близько 18 см.

У самця в шлюбному вбранні голова і шия сірі; горло чорне; спина, плечі й поперек сірувато-бурі, з темною строкатістю; надхвістя по центру чорне, по боках — біле; низ сірувато-білий; покривні пера крил майже цілком білі; першорядні махові пера чорні, інші махові — білі; стернові пера, крім чорних центральних, білі, з чорною верхівкою; дзьоб і ноги чорні; у позашлюбному вбранні голова і шия бурувато-сірі; горло сіре; дзьоб жовтуватий. Доросла самка подібна до самця в позашлюбному вбранні. Молодий птах подібний до дорослої самки.

Вид –/Рід — Montifringilla nivalis
Родина – В'юркові
Ряд – Горобцеподібні

Середовище існування: високогір'я. Полохливий.

3вуки: пісня — стукітлива трель: поклик — хрипке "псчііу", "псчі" або "кіхк", крик тривоги — тріскотливе "пчрр".

Відмінності від схожих видів: від пуночки відрізняється сірою головою і темнішою спиною.

Живлення

Годується насінням і комахами на гірських луках поблизу сніжних полів.

Розмноження

Гніздування досить пізнє: у травні-червні. Гніздиться в щілинах скель, в норах, нерідко в будівлях людини. У кладці 4-5 чисто-білих яєць.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Мешкає в Альпах, Карпатах, Балканах, на Кавказі в горах Середньої і Центральної Азії. В Україні рідкісний залітний. Трапляється в Карпатах.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»