Стінолаз (Tichodroma muraria, стенолаз)





Tichodroma muraria

Середовище існування/Опис

Довжина тіла – 16,5 см, розмах крил – 27 – 32 см, вага – 15 – 19 г.

Спина стінолаза темно-сіра, горло чорне, черевце чорно-сіре, темніше, ніж спина; першорядні махові пера з округлими білими плямами; верхні покривні пера крила і частково махові пера червоні. У молодих птахів та птахів у зимовому оперенні горло білувате, верх голови буруватий; райдужна оболонка коричнева. Стінолази тримаються виключно у високих скелястих горах, обираючи найбільш круті й дикі кручі та урвища. Тут вони з неймовірною швидкістю і спритністю лазять по стінах круч й урвищ; при цьому птах не спирається на хвіст. У польоті нагадує великого яскравого метелика.

Вид –/Рід — Tichodroma muraria
Родина – Повзикові
Ряд – Горобцеподібні

Він часто змінює місце проживання і живе вкрай самітно. Своїх одноплемінників стінолаз проганяє зі своєї території.

Живлення

Харчується цей птах комахами. У пошуках їжі стінолаз спритно стрибає навіть по вертикальних поверхнях, при цьому він ніколи не спирається на хвіст, а допомагає собі швидкими помахами крил. Стінолаз не любить спускатися на землю і тому комах, які живуть на землі, він намагається при нагоді зловити на скелі. Якщо ж, незважаючи на всі старання, стінолаз не досягає мети, то швидко підлітає, сідає і миттєво схоплює здобич, а потім знову чіпляється за скелю, відшукуючи зручне місце для поглинання своєї здобичі. Дрібних жуків і павуків стінолаз легко ловить в повітрі.

Розмноження

Для приваблення самок самці стінолаза співають, видираючись вгору по скелях. Пара ділить спільно і використовує обрану ділянку тільки на час турботи про нащадків. Часто гніздо знаходиться дуже глибоко в тріщині між каменями і є зовсім недоступним для спостереження. Також гнізда стінолаза можна знайти на руїнах або в отворах стін. Кількість яєць в кладці від 4 до 5. Пташенята з'являються на світ у травні та липні, зрідка навіть в квітні. Після вильоту пташенят з гнізда батьки їх терплять деякий час на своїй території. Сигналом до того, що пташеня вже доросле і його слід виганяти, є контрастне оперення, яке вже доросліший птах дістає після линьки.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Будучи мешканцем скель, стінолаз воліє гніздитися на кам'янистих прямовисних скелях, урвищах, каньйонах, хребтах, де протікають стрімкі гірські ріки. Локально зустрічається на старих будівлях та руїнах. Трапляється у всіх гірських районах Південної і Центральної Європи, Малої, Середньої і Центральної Азії, доходячи на схід до Гімалаїв і Китаю, а також на Кавказі. Європейський ареал не заходить північніше 48 ° пн. ш. В Україні рідкісний залітний птах Карпат та Криму. Для захисту виду необхідне збереження гірських екосистем, усунення фактору неспокою, особливо в період гніздування. Стінолаз перебуває під охороною Бернської конвенції.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»