Горобець скельний (Petronia petronia, каменный воробей)





Petronia petronia

Середовище існування/Опис

Маса тіла: близько 30 г, довжина тіла: близько 14 см.

Дорослий птах зверху сірувато-бурий, із темною строкатістю; над оком білувата "брова" і надбрівна темна смуга; горло бурувате, на межі горла й вола жовта пляма; весь низ сірувато-білий, на волі і боках тулуба бура смугастість; махові й стернові пера бурі, зі світлою облямівкою; стернові пера зі споду з білою верхівкою; дзьоб темно-бурий, основа нижньої щелепи жовтувата; ноги бурі. Молодий птах схожий на дорослого, але жовта пляма на межі горла й вола відсутня.

Середовище існування: скелі й кам’яні розсипи у високогір’ї. Тримається невеликими зграями, нерідко разом із хатнім горобцем.

3вуки: дзвінке "чівіі" або "чівілі".

Відмінності від схожих видів: від самки і молодого хатнього й чорногрудого горобців відрізняється темними надбрівними смугами та білою смугою на споді хвоста, а дорослий — також жовтою плямою на межі горла й вола.

Кам'яний горобець легко переносить неволю. Він менш агресивний, ніж інші горобці, і швидше звикає до людини. Іноді розмножується.

Живлення

Їжу кам'яного горобця складають переважно насіння, ягоди й зелені частини диких і культурних рослин, а також комахи. Питна вода необхідна, але далеких перельотів на водопій птиці не роблять, а здебільшого влаштовуються близько джерела, струмка, стоячої водойми, дощової калюжі або колодязя.

Розмноження

На відміну від більшості горобців це полігамний вид (у самця 3-4 самки). У кладці 4-7 білих з коричневими плямами яєць.

Гніздиться колоніями, іноді досить великими. Гнізда типово горобині — кулясті з боковим входом, поміщаються в щілинах скель, в норах, нерідко також і в будівлях людини. Гнізда, як правило, розміщуються в тріщинах скель, у щілинах між камінням, в нерівностях грунту по крутих гірських схилах і урвищах, в норах і виїмках, перш зайнятих береговими ластівками чи іншими видами птахів, в дуплах дерев, де також нерідко використовуються кинуті гнізда повзиків. Іноді гніздяться в старих глиняних будівлях міських ластівок. Вхід в нору, в дупло або в кинуте гніздо при необхідності розширюється кам'яним горобцем, але сам він нір не риє, навіть у м'якій породі. Зрідка гніздиться і в густих сплетеннях гілок дерев. У цих випадках гніздо звичайно спирається на більш товсті сучки, а зверху прикривається нависаючими дрібними волохатими лапами ялівцю.

Гніздо кам'яного горобця — пухке, недбале і досить велике (якщо дозволяє місце) з сухих стебел і мітелок злаків і з вистилки з пір'я, вовни тварин і рослинного пуху. Зверху воно завжди прикрите нависаючим каменем, стінкою нори або дупла, іноді гілками дерева.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Мешкає в горах і передгір'ях північної Африки, південної Європи, Близького Сходу, Кавказу, Середньої і Центральної Азії. В Україні рідкісний залітний. Траплявся в Карпатах, а саме в Івано-Франківській області.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»