Скеляр синій (Monticola solitarius, синий каменный дрозд)





Monticola solitarius

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 37-54 г, довжина тіла: близько 20 см.

Дорослий самець у шлюбному вбранні сірувато-синій, з чорно-бурими крилами і хвостом; дзьоб і ноги чорні; у позашлюбному вбранні пера, крім махових, з темною передверхівковою смугою і світлою верхівкою. Доросла самка у шлюбному вбранні зверху темно-бура; низ світло-бурий, пера на передній частині шиї і волі з темною облямівкою, на грудях, череві і підхвісті темні поперечні смуги; махові і стернові пера темно-бурі; дзьоб і ноги чорні; у позашлюбному вбранні пера верху з білуватою верхівкою. Молодий птах подібний до дорослої самки у позашлюбному вбранні.

Вид –/Рід — Monticola solitarius
Родина – Мухоловкові
Ряд – Горобцеподібні

Біотоп, якому птах надає перевагу: скельні місцевості.

Поведінка, її особливості: лякливий, потайний.

Звуки: пісня нагадує пісню чорного дрозда; поклик — різке «чек», свистове «віт - віт» і високотональне «тсіі».

Живлення

Синій кам'яний дрізд відноситься до мисливців, які вичікують свою здобич. Він сідає на підвищеному місці і чекає, коли здобич потрапить в його поле зору. Його їжа складається головним чином з комах і, час від часу, з ягід, які він підбирає прямо з землі або скльовує з рослин. Цей птах мешкає часто поблизу водойм, так як багато п'є і щодня купається у воді.

Розмноження

Кожна пара все життя дотримується одного і того ж місця гніздування, яке може розташовуватися в ущелині скелі або невеликій печерці. Синій кам'яний дрізд, який є перелітним птахом, поселяється в ньому в кінці березня і залишає його у вересні. Гніздо будується з твердих матеріалів, але вистилається м'яко. Самка відкладає в травні по чотири-п'ять синіх з червоними вкрапленнями яєць, які насиджує 12-13 днів. Після появи на світ, пташенята проводять у гнізді близько 18 днів, після чого у червні набувають здатності літати. Деякий час вони супроводжують батьків при їх польотах, потім починають самостійне життя. Типове для цього виду оперення у самців з'являється лише на другому або третьому році життя.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Цей вид часто мешкає в гірських долинах, обрамлених скелястими стінами до 3000 м, на скелястих морських берегах, в руїнах стародавніх споруд і почасти в людських поселеннях. Ареал поширення в Європі охоплює Піренейський півострів і деякі країни середземноморського басейну, такі як наприклад Італія. В острівній державі Мальта синій кам'яний дрізд вважається національним символом. У Росії зустрічається в східній частині Північного Кавказу, в Примор'ї і на півдні Сахаліну. В Україні рідкісний залітний вид, що спостерігався в околицях Львова.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»