Кам'янка попеляста (Oenanthe isabellina, каменка-плясунья)





Oenanthe isabellina

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 22-35 г, довжина тіла: близько 16 см.

Дорослий птах у шлюбному вбранні зверху сірувато-бурий; над оком невиразна світло-вохриста "брова"; вуздечка темно-бура; надхвістя біле; низ світло-вохристий; махові пера і їх верхні покривні бурі; спід крил білуватий; вужча частина хвоста біля основи біла, широка кінцева частина — чорна, чорний колір на центральних стернових перах доходить до покривних пер хвоста; дзьоб і ноги чорно-бурі; у позашлюбному оперенні світліший; вуздечка сіра. Молодий птах подібний до дорослого в позашлюбному оперенні, але пера крил з широкою світлою облямівкою.

Вид –/Рід — Oenanthe isabellina
Родина – Мухоловкові
Ряд – Горобцеподібні

Часто співає в польоті, "зависаючи" в повітрі.

3вуки: пісня різноманітна, багата на свисти, з імітацією пісні інших птахів; поклик — різке "чіп", крик тривоги — тріскотливе "чік".

Середовище існування: сухі відкриті ділянки степу, інколи з кам’янистими розсипами.

Відмінності від схожих видів: від звичайної кам’янки в позашлюбному оперенні відрізняється широкою чорною кінцевою частиною хвоста, а також бурим верхом і білуватим сподом крил.

Живлення

Харчується комахами і їх личинками, павуками та мокрицями.

Розмноження

Період гніздування триває з квітня по червень. Гніздо влаштовує в кинутих норах гризунів, наприклад ховрахів. В глибині нори самка споруджує гніздо з стеблинок, трави, пуху, волосся і пір'я. Самець супроводжує самку при транспортуванні матеріалу і чатує. У кладці від 4 до 7 блідо-блакитних, зрідка з червонуватими плямами яєць розміром 22,8 x17 мм. Висиджування триває 14 днів. Найчастіше в рік відбувається два виводки. Обидві птиці беруть участь у вигодовуванні пташенят. Пташенята залишають нору тільки при повній готовності до польотів.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Населяє пустельні і степові ландшафти від Передньої Азії аж до Монголії. У середині серпня або на початку вересня птахи мігрують на зимівлю в Східну Африку, Аравію і на північний захід Індії, повертаються з якої в березні або на початку квітня. В Україні гніздовий, перелітний. Поширений головним чином у степовій смузі.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»