Посмітюха (Galerida cristata, хохлатый жаворонок)





Galerida cristata

Середовище існування/Опис

Чубатого жайворонка легко впізнати за загостреним чубком на голові. Коли птах біжить, його чубок то піднімається, то опускається. Значну частину дня жайворонок проводить, розшукуючи комах.

Завдяки своєму захисному забарвленню чубатий жайворонок вміє зачаюватися на землі так, що стає абсолютно непомітним. Його пісня звучить не так гарно, як пісня польового жайворонка, але є досить приємною — вона має меланхолійний відтінок. Співає він, сидячи на підвищенні або просто на землі, рідше з піснею злітає.

Вид –/Рід — Galerida cristata
Родина – Жайворонкові
Ряд – Горобцеподібні

Чубаті жайворонки тримаються парами або невеликими зграями, що налічують 3-5 особин. Нерідко можна зустріти зграю з 15 птахів, які разом шукають корм або летять на південь. Зазвичай такі зграї складаються з молодших птахів. Дорослі жайворонки переважно тримаються дрібнішими групками. Завдяки округлій формі крил і короткому хвосту в польоті чубаті жайворонки здаються досить великими птахами. По землі пташки бігають дрібними кроками. Більшу частину дня вони збирають комах, а надвечір розшукують ямку, у якій і сплять.

Чубаті жайворонки зазвичай шукають відкриті простори з низькою, рідко порослою травою, де мало дерев. Це можуть бути напівпустелі, степи, піщані кар'єри, будівництва, узбіччя доріг або залізничні насипи. Чубатий жайворонок — наземний птах, він лише зрідка злітає на будови, але уникає того, щоб сідати на кущі й дерева. У напівпустелях, наприклад, у Саудівській Аравії, чубатих жайворонків можна зустріти протягом усього року, тому що їм подобається місцевий сухий клімат. Птахи, що живуть у північніших районах, з наближенням холодної пори року мігрують на південь.

  • Пір'я чубатих жайворонків постійно здається брудним, тому що ці птахи дуже охоче й досить часто „купаються" в піску.
  • Чубатий жайворонок виганяє суперників зі своєї території, намагаючись оглушити їх своїм співом.
  • У разі несподіваного похолодання незахищені теплим оперенням пташенята чубатого жайворонка впадають у заціпеніння, від якого прокидаються через декілька годин, якщо їх добре зігріють промені сонця.
  • Якщо до гнізда наближається ворог, наприклад, змія, самка чубатого жайворонка прагне відвернути його. Вона прикидається пораненою, наприклад, волочить по землі нібито зламане крило і, демонструючи свою безсилість, відволікає ворога.
  • Політ: у польоті видно округлі крила і короткий хвіст, які надають чубатому жайворонку масивного вигляду.
  • Несіння: самка відкладає 3-5 брудно-білих або жовтуватих, вкритих дрібними бурими цятками яєць.
  • Оперення: сірувато-буре з вохристим відтінком і темними плямами на спині; черевце охристо-біле, з чорно-білими плямами на зобі і грудях.
  • Самець: прагне завоювати прихильність самки; для цього він підводить хвіст і настовбурчує пір'я на грудях.
  • Самка: під час шлюбних ігор підводить чубок. Часто співає, сидячи в низько розташованих місцях.

Живлення

Чубатий жайворонок шукає корм на землі. Він досліджує грунт на глибині до двох сантиметрів і сильним, злегка зігнутим дзьобом ловить жуків, коників, гусениць, павуків, мурашок і великих дощових черв'яків. До раціону чубатого жайворонка також входить різне насіння, головним чином зернових, трав і бур'янів, і зелені частини рослин. Ідеальна форма дзьоба чубатого жайворонка чудово служить для видалення твердих хітинових панцирів жуків і вилущування зерен з колосків.

Чубатий жайворонок може зловити в повітрі навіть бабку або муху, проте, щоб було легше переварити таку здобич, перш ніж проковтнути, він відриває їй крильця. Взимку жайворонки годуються здебільшого насінням трав.

Розмноження

У парі чубаті жайворонки можуть перебувати декілька років. Вже в кінці зими чубаті жайворонки зустрічаються парами. Навесні птахи виконують шлюбні танці, під час яких злітають з піснею в повітря і після нетривалого токового польоту сідають недалеко від місця, де будується гніздо. Токують чубаті жайворонки і на землі. Самці стрибають навколо партнерок, витягаючи вперед шию, розгортають віялом хвіст і похитують розкритими крилами, при цьому вони голосно співають. За самцем, що токує, самка спостерігає, нерухомо сидячи на землі, і жодним чином не бере участі у виставі. Самка одна будує гніздо на землі і вистилає його травою, пір'їнками або шматочками моху. У деяких районах птахи гніздуються виключно поблизу людського житла, за що в Україні їх прозвали „сусідами". Самка робить дві кладки за сезон. У першій кладці зазвичай міститься 5 яєць, а в другій — від 3 до 4 яєць. Насиджує кладку лише самка. Якщо кладку буде зруйновано, то через деякий час самка відкладає яйця повторно. Пташенята, що вилупилися з яєць, сліпі й вкриті жовтуватим пухом кольору соломи. Пташенят батьки вигодовують разом. Вони приносять їм комах. Пташеня, яке частіше за інших відкриває дзьоб, отримує найбільшу кількість їжі. Пташенята залишають гніздо вже через 9 днів, проте батьки продовжують їх годувати. Через 20 днів пташенята вже вміють літати. У разі небезпеки пташенята притискаються до землі або ховаються в траві.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Чубатий жайворонок мешкає на відкритих просторах, в напівпустелях і степах. Селиться в Південній і Центральній Європі, Північній Африці, на Близькому Сході і на значній території Азії.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»