Жайворонок малий (Calandrella cinerea, (обыкновенный) малый жаворонок)





Calandrella cinerea

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 19-25 г, довжина тіла: близько 15 см. Дорослий птах зверху світло-бурий, із темними плямами; над оком широка білувата "брова"; на боках шиї по одній чорній поперечній смужці; низ білуватий; махові пера темно-бурі; хвіст темно-бурий, на крайніх стернових перах білі плями; дзьоб і ноги бурі. Молодий птах нагадує дорослого, але зверху строкатіший.

Вид –/Рід — Calandrella cinerea
Родина – Жайворонкові
Ряд – Горобцеподібні

Відмінності від схожих видів: від більшості інших жайворонків відрізняється чорними поперечними смугами на боках шиї і тим, що темні риски є лише на боках вола; від степового жайворонка — відчутно меншими розмірами і відсутністю вузької білої смуги на задньому краї крил; від сірого жайворонка — слабкою густотою темних рисок на волі, дещо довшим і загостреним дзьобом, але найдостовірніше тим, що на складеному крилі найдовші третьорядні махові пера майже досягають верхівки крила, яку утворюють першорядні махові.

Біотоп, якому птах надає перевагу: пасовища, поля, солончаки, цілинні землі.

Політ хвилеподібний, невисоко над землею, в період розмноження влаштовує токові польоти: злітає скачками вгору, позначаючи тим самим свою територію. Голос представлений набором коротких щебетань, що включають «скрипучі» звуки.

Чисельність малого жайворонка в деяких європейських регіонах падає через скорочення ділянок, придатних для гніздування.

Живлення

Основу харчування складає насіння, а в період розмноження — членистоногі.

Розмноження

Гніздо з травинок і корінців та пухової вистилки влаштовує в ямці на землі. У квітні відкладає зазвичай 3-5 білуватих яєць в дрібну темну цятку. Насиджує самка, 13 діб. Пташенята вилітають з гнізда на 12-13-й день. В рік дві кладки.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Ареал: Південна Європа, північна і східна Африка, Передня та Центральна Азія. В Україні гніздовий, перелітний, зрідка зимуючий. Гніздиться і мігрує в степовій смузі й частково в Лісостепу; інколи зимує в приморських районах.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»