Ластівка берегова (Riparia riparia, береговушка)





Riparia riparia

Середовище існування/Опис

Ластівка берегова за формою тіла мало чим відрізняється від інших ластівок. Спинна сторона і у самця і у самки бура, черевна бруднувато-біла, з широкою сірувато-бурою поперечною смугою на зобі і грудях. Хвіст у ластівки берегової короткий, виїмка на ньому невелика. За розмірами вона менша за інших ластівок: Її довжина зазвичай не перевищує 140 мм, маса 14 г.

Вид –/Рід — Riparia riparia
Родина – Ластівкові
Ряд – Горобцеподібні

Оселяється колоніями по берегах річок, схилах ярів та балок, старих піщаних або глинистих кар'єрах, де гніздиться в норах, які сама викопує. З уривчастим криком, що нагадує крик міської ластівки, птахи ширяють понад водою або урвищами.

Живлення

Ластівки берегові живляться дрібними комахами, яких ловлять, літаючи у повітрі.

Розмноження

На відміну від інших видів, вона оселяється колоніями на берегах річок, схилах ярів та балок, старих піщаних або глинистих кар'єрах, де може бути до кількох тисяч норок. Довжина нори нерідко сягає 1,5 м. Вона закінчуються розширенням для гнізда, яке птахи вистеляють травинками та пір'ям. За літо найчастіше буває одна кладка з 4-6 білих яєць. Через 2 тижні вилуплюються пташенята, які через 3 тижні вже можуть літати.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Гніздиться берегова ластівка в Північній Америці, Європі та Азії, уникаючи лише крайньої півночі цих материків, а також Аравійського півострова, Індостану та Індокитаю. В Африці її гніздування є тільки в Марокко, північних районах Алжиру і в Тунісі, а також у долині Нілу. Зимують в Екваторіальній і Південній Африці, на території Пакистану та Індії, а також у Південному Китаї і Індокитаї, в тропіках Південної Америки на території Бразилії, Перу, Болівії. В Європі мешкає майже повсюдно, у тому числі і на території України.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»