Фазан (Phasianus colchicus, обыкновенный фазан)





Phasianus colchicus

Середовище існування/Опис

Звичайний фазан — птах ряду куроподібних. Це азіатський вид, який був акліматизований у інших частинах світу. Належить одомашнених птахів і є поширеним об'єктом мисливського промислу.

Довжина тіла до 85 см, вага до 1,7-2,0 кг Самці більші за самиць.

Вид –/Рід — Phasianus colchicus
Родина – Фазанові
Ряд – Куроподібні

На голові звичайного фазана, на відміну від інших родів фазанів, залишається неопереним лише кільце навколо очей. Дуже довгий, клиноподібний хвіст - з 18 пір'їн, що звужується до кінця. Вершину коротких, закруглених крил утворює четверте і п'яте махове пір'я. Самці з шпорами на ногах і з блискучим оперенням.

Самці забарвлені яскраво, з металевим блиском на пір'ї. Їх забарвлення досить мінливе. У північних форм (підвидів) голова і шия самця золотисто-зеленого кольору з чорно-фіолетовим відливом внизу. Золотисто-оранжеве з чорними облямівками пір'я спини поступово переходять в мідно-червоне, відливаюче фіолетовим кольором пір'я надхвістя. Пір'я хвоста жовто-буре з мідно-фіолетовими краями. Голе кільце навколо очей червоне. Самиця — тьмяно-коричнева, сіро-пісочна, з чорно-бурими плямами і рисками.

Звичайний фазан живе в лісах з підліском, або в заростях кущів. Тримається переважно біля води, в заростях по долинах річок і берегах озер, в густих лісових заростях, що багаті в'юнкими і колючими кущами і уриваються невеликими лісовими полянками, або в кущах по узбіччях полів. Сполоханий птах рідко піднімається на дерева, вважаючи за краще ховатися на землі в траві і в кущах.

Живлення

Головну його їжу складають насіння, дрібні плоди, ягоди (на Кавказі - обліпиха і крушина), пагони. Поїдає також зерна, комах, молюсків, черв'яків.

Розмноження

Цікаво, що в дикому стані звичайний фазан живе в моногамії, в одомашненому —в полігамії.

Гнізда будує на землі. Повна кладка, до якої звичайний фазан приступає ранньою весною, складається з дуже значного числа (до 20, звичайно 8-18) бурих одноколірних яєць. Насиджування триває 22-28 діб. Насиджує і водить пташенят тільки самка; самці не беруть участі у виведенні пташенят.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Звичайний фазан поширений від Туреччини до Приморського краю і Корейського півострова, включаючи Передкавказзя і дельту Волги, Середню і Центральну Азію(Афганістан, Монголію) і більшу частину Китаю, і на південному сході до північного В'єтнаму.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»