Перепілка (Coturnix coturnix, обыкновенный перепел)





Coturnix coturnix

Середовище існування/Опис

Звичайна перепілка — птах родини фазанових (Phasianidae), один з кількох десятків видів під загальною назвою перепілка. Довжина тіла 16-20 см, вага 80-145 р. Оперення охристого кольору, верх голови, спина, надхвістя і верхнє криюче пір'я хвоста в темних і світлих бурих поперечних смужках і плямах, позаду ока рудувата смужка. У самця щоки темно-руді, зоб рудий, підборіддя і горло чорні. Самиця відрізняється від нього блідо-охристим підборіддям і горлом і присутністю чорно-бурих плям на нижній частині тулуба і боках.

Вид –/Рід — Coturnix coturnix
Родина – Фазанові
Ряд – Куроподібні

М'ясо і яйця перепелів дуже смачні. Мінеральні добрива і пестициди, що розсіюються на полях, призводять до отруєнь і різкого зниження чисельності перепелів, що раніше служили об'єктом полювання під час осіннього прольоту в Криму і на Кавказі. Неволю перепел переносить дуже добре. У Середній Азії перепели тримають в клітках як бійцівського птаха і заради "співу" - гучного струмового крику.

Живлення

Коли достигають хліби, перепели переселяються в поля, швидко відгодовуються і сильно жиріють. Відлітають, дивлячись по широті, з кінця серпня по кінець вересня. Їжа головним чином рослинна (насіння, бруньки), рідше комахи.

Розмноження

Як тільки підросте трава, перепел починає кричати і самці вступають між собою у бій із-за самиці. Гнізда влаштовують на землі. В кладці 8-20 яєць палевого кольору з чорно-бурими плямами; самка висиджує 15-17 діб і виводить пташенят без участі самця.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Звичайний перепел поширений в Європі, Африці і Західній Азії; у Росії - на сході до Байкалу. Мешкає в полях, на рівнинах і в горах. Зимує в Африці і Південно-західній Азії, головним чином в Південній Африці і в Індостані. Гніздиться по усій Європі і Азії до Північної Африки, Палестини, Ірану і Туркестану. Прилітає на південь на початку квітня, на північ на початку травня. В Україні гніздовий, перелітний, зрідка зимуючий птах.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»