Куріпка даурська (Perdix dauurica, бородатая куропатка)





Perdix dauurica

Середовище існування/Опис

Даурська куріпка проводить життя на поверхні землі. На гілки дерев і кущів не сідає. Бігає швидко і легко. Злітає з характерним шумом крил, часто з уривистим криком, летить прямо, не петляючи і енергійно працюючи крилами, але частіше на невеликі відстані і невисоко над землею; приземляючись, планує.

Під час гніздування бородаті куріпки тримаються парами, в інші сезони сім'ями і зграйками. Взимку зустрічаються зграями в 150-200 особин.

Вид –/Рід — Perdix dauurica
Родина – Фазанові
Ряд – Куроподібні

Найчастіше живе в горбистих різнотравних степах і в степових долинах річок з низьким травостоєм і чагарниками; гніздиться також у сухих кам'янистих широких падях передгір'їв і нижнього поясу безлісих хребтів з полином і рідкісними кущиками карагани та ялівцю. Віддає перевагу відкритим просторам з трав'янистою рослинністю, якою вона може годуватися, і острівцям чагарникових заростей, в яких зручно ховатися у випадках небезпеки; бажана також близькість водоймища.

Живлення

Їжу складають насіння (пирію, чия, різних бур'янів, вівса, ячменю та ін.), ягоди і плоди диких і культурних рослин (обліпихи, черемхи, барбарису, шипшини); влітку до цього звичайного раціону додаються комахи (головним чином саранові), жуки і мурашки. Корм скльовується із землі, з трави, з нижніх гілок кущів, добувається з підстилки і з верхніх шарів рихлого грунту, який птахи розкопують лапками. У зимовий час куріпки енергійно розкидають по сторонах неглибокий сніг, що не злежався, дістаючи з-під нього зелені частини рослин і інші корми.

Розмноження

Гніздо будує самка на поверхні землі. Зазвичай це ямка, прихована під гілками кущика або під пучком високої трави; ямка недбало вистелена сухими стеблами, по краях іноді лежать слабо звиті між собою гілочки чагарника. У кладці буває 13-20 яєць. Шкаралупа їх майже без блиску, з однотонним блідо-бурим (кава з молоком) забарвленням. Йдучи годуватися, самка іноді злегка прикриває яйця сухими стеблинками. Самець не бере участі в насиджуванні, але зазвичай знаходиться в цей період поблизу гнізда. Пташенят водять обидва батьки. Статева зрілість настає на 2 році життя.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Північна межа гніздового ареалу проходить в області 55-ї паралелі по Єнісею, в басейні нижньої течії р. Баргузин і по південній частині Вітімського плоскогір'я. На крайньому південному заході ареалу знайдена в західних передгір'ях Туркестанського хребта і в найближчих до них частинах долини річки Зеравшан.

Статус в Україні: інтродукований. У 1950-х роках були зроблені невдалі спроби інтродукції на Київщині та в Криму.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»