Дрімлюга (Caprimulgus europaeus, козодой)





Caprimulgus europaeus

Середовище існування/Опис

Невеликий витончений птах: довжина 26-28 см, розмах крил 54-60 см, вага 60-110 г. Тіло трішки подовжене, як у зозулі, з довгими гострими крилами і відносно довгим хвостом. Дзьоб дуже короткий і слабкий, проте розріз рота виглядає дуже великим. По кутах рота розвинені довгі та тверді щетинки. Ноги дуже маленькі — здається, що птах який сидить на землі припав всім тілом до грунту. Середній палець довший за інші і частково пов'язаний із сусідніми перетинкою. Оперення м'яке і пухке, як у сов — із за цього дрімлюга іноді виглядає трохи більшим, ніж він є насправді. Птах, що сидить на гілці чи на опалому листі зливається із місцевістю, і тому побачити його важко. Верх буро-сірий, з численними поперечними плямами і смужками рудуватого, каштанового і чорного кольорів. Низ буро-охристий, з малюнком з дрібних більш темних поперечних смужок. Під оком розвинена яскраво виражена біла смужка. З боків горла є невеликі плями, чисто-білі у самця і руді у самки. Крім того, у самця розвинені білі плями на кінцях крил і по кутах зовнішніх рульових, проте в іншому обидві статі дуже схожі один на одного. Молоді птахи більше схожі на дорослу самку. Дзьоб чорний, райдужна оболонка чорно-бура.

Вид –/Рід — Caprimulgus europaeus
Родина – Дрімлюгові
Ряд – Дрімлюгоподібні

Відчувши наближення хижака або людини, птиця яка відпочиває намагається злитися з навколишнім ландшафтом, зачаївшись і притиснувшись до землі або гілки дерева. Якщо небезпека занадто близька, птах легко злітає, голосно ляскаючи крилами, і віддаляється на невелику відстань.

Дрімлюга перш за все відомий по своїй своєрідній пісні, яку чути на відстань до 1 км. Зазвичай співає самець сидячи на сучку, окраїні лісу чи просіці. Його пісня — суха монотонна трель «рьрьрьрьрь» — чимось нагадує бурчання жаб або торохтіння невеликого мотоцикла, тільки більш гучна. Одноманітне деренчання з невеликими перервами триває від заходу до світанку, при цьому тональність, частота і гучність звуку періодично змінюються. Самець приступає до токування через кілька днів після прильоту і продовжує співати все літо, ненадовго затихаючи у другій половині липня.

Населяє відкриті та напіввідкриті ландшафти з сухими, добре прогрітими ділянками, при цьому основними факторами для успішного гніздування є суха підстилка, сектор огляду і можливість раптово злетіти з гнізда з-під носа хижака, а також велика кількість нічних літаючих комах.

Охоче селиться на вересових пустках, пустирях, в світлих, розріджених соснових лісах з піщаним грунтом та просіками, на околицях вирубок, полів, річкових долин, боліт.

Живлення

Харчується літаючими комахами, на яких полює з настанням темряви. У раціоні переважають нічні метелики і жуки, але птах також регулярно ловить двокрилих (комарів, мошок), поденок, клопів і перетинчастокрилих (бджіл і ос). Крім того, в шлунках птахів нерідко знаходять пісок і дрібні камінчики, а також іноді останки рослин. Неперетравлені залишки їжі відригує у вигляді грудочок, званих погадками — особливість, яка об'єднує різні види дрімлюг з багатьма совами і соколами.

Активний з настанням темряви і до світанку, полює як на кормовій території, так і далеко за її межами. Якщо корму достатньо, вночі робить перерви і відпочиває, сидячи на гілці або землі. Комах звичайно ловить в польоті, іноді попередньо чатуючи на здобич із засідки — сучка дерева на краю галявини або іншого відкритого місця. Крім того, по всій видимості, скльовує корм з гілок чи землі. Після нічного полювання дрімлюги вдень сплять, але не ховаються в дуплах або печерках, як сови, а влаштовуються відкрито — серед опалого листя або на гілці дерева, в останньому випадку розташовуються уздовж гілки, а не поперек як більшість птахів. У цей період дрімлюгу можна виявити лише випадково, сполохавши з близької відстані — строкате оперення, примружені очі і малорухливість зливають його з навколишнім середовищем.

Розмноження

Статева зрілість настає на другому році життя, хоча як правило, дрімлюги приступають до розмноження лише ще через рік після цього. Гніздиться парами, які на гніздовий ділянці нерідко возз'єднуються після попереднього сезону. Самці прибувають днів на 10 раніше самок, займають відповідну ділянку і приступають до токування: довго співають, голосно ляскають крилами над головою і виконують хитромудрі демонстративні польоти. Під час залицяння дрімлюга повільно пурхає як метелик і часто зависає на одному місці, при цьому тримає тулуб майже вертикально і крила у вигляді латинської букви V, так що ясно видно сигнальні білі плями.

Самець демонструє самці кілька потенційних місць для майбутньої кладки яєць, на кожному з них приземляючись і видаючи монотонну трель. Підлетівши самка також видає подібні звуки. Пізніше самка самостійно вибирає місце майбутньої кладки яєць, біля якої і відбувається спарювання. Гніздо як таке відсутнє, яйця відкладаються безпосередньо на землю, як правило на лісову підстилку у вигляді торішнього листя, хвої або деревної потерті, де самка буде залишатися непомітною. Найчастіше гніздо прикрите кущиком, папороттю або опалим гіллям, проте має хороший огляд навколо і можливість у разі небезпеки швидко і безшумно злетіти.

Кладка, як правило в кінці травня або початку червня, зазвичай містить 2 яйця подовженої еліпсоїдної форми. Насиджування триває близько 17-18 днів. Велику частину часу на гнізді проводить самка, і лише іноді ввечері або вранці її підміняє самець. При наближенні хижака або людини сидячий птах затаюється і примружує око, а якщо небезпека близька, то намагається відвести подалі від гнізда, прикинувшись пораненим птахом. Захоплений зненацька або нездатний полетіти дрімлюга шипить, широко роззявивши рота, і робить випади у бік ворога.

Пташенята з'являються на світ з інтервалом у добу і при вилуплення майже повністю (за винятком невеликих ділянок на потилиці і спині) покриті пухом — струменистим буро-сірим зверху і охристим знизу. Вони швидко стають досить активними, і на відміну від дорослих птахів, непогано ходять. Перші 4 дні потомство вигодовує тільки самка, а потім і обидва батьки. За ніч батьки близько 10 разів повертаються в гніздо з здобиччю, кожен раз приносячи в зобі до 150 комах. У віці двох тижнів пташенята роблять перші спроби злетіти, а ще через тиждень вже літають на невеликі відстані. Через 5 тижнів після вилуплення виводок стає повністю самостійним й розсіюється в найближчі околиці, перш ніж відправиться в першу тривалу подорож на зимівлю.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Звичайний дрімлюга гніздиться в теплому і помірному поясі північно-західної Африки і Євразії на схід до Забайкалля, де його змінює інший вид — великий дрімлюга. У Європі зустрічається майже повсюдно, в тому числі і на більшості островів Середземного моря, проте в центральній частині рідкісний. Більш звичайний на Піренейському півострові і в країнах Східної Європи. Відсутній в Ісландії і північних районах Шотландії та Скандинавії, а також на півдні Пелопоннесу.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»