Зозуля чубата (Clamator glandarius, хохлатая кукушка)





Clamator glandarius

Середовище існування/Опис

Довжина тіла чубатої зозулі становить від 35 до 39 см, вага — 140-170 г, розмах крил 58-66 см. Ноги сірі. Навколоочне кільце яскраво-оранжево-червоного кольору. Дзьоб сірий біля основи, далі чорний. Спина і крила темно-сірі, покривне пір’я має на вершинах білі плями. Махове і хвостове пір'я мають білі кромки на вершинах. Нижня частина тіла світла, горло і груди мають жовтувате забарвлення. У дорослих чубатих зозуль є сріблясто-сірий хохол. Верхня частина тіла, голова і крила молодих птахів чорного кольору. Махове пір'я темно-руде. Після першого линяння ці чорні і темно-руді ділянки оперення набувають темно-коричневого забарвлення. Чубата зозуля пересувається по землі стрибками з піднятим хвостом. Сидячи на паркані, вона часто нагадує сороку. Політ швидкий, прямолінійний.

Вид –/Рід — Clamator glandarius
Родина – Зозулеві
Ряд – Зозулеподібні

Чубата зозуля віддає перевагу світлому лісу, відкритим ландшафтам з окремими кущами чи деревами. Іноді зозулі йдуть за своїми хазяйськими птахами на територію парків.

Живлення

Чубата зозуля — це комахоїдний птах, що добуває їжу переважно на землі у світлих ділянках лісу. Як і інші види зозуль, вона також пожирає, недоступних іншим видам птахів, великих, покритих волосками гусениць, яким вона перед вживанням іноді відриває волоски. Дрібні рептилії доповнюють раціон.

Розмноження

Чубата зозуля — це гніздовий паразит, який кладе свої яйця в гнізда родини воронових птахів, насамперед, сорок і блакитних сорок. В Африці господарями стають також шпакові. Самець відволікає хазяйських батьківських птахів, даючи можливість самці викинути яйце хазяйської птиці з гнізда, відклавши на його місце власне. У сезон гніздування самка може знести до 18 яєць з проміжком у 2 дні. Пташеня чубатої зозулі зовні дуже схоже кольором оперення на пташенят хазяїв, а також імітує їхній крик. Пташеня зозулі швидко підростає і залишає гніздо вже через 18 днів, тим не менш, ще від 25 до 59 днів його годують прийомні батьки.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Область розповсюдження охоплює південно-західну і південну Європу, Малу Азію аж до заходу Ірану і Верхнього Єгипту, а також частину Африки на південь від Сахари. У Центральній Європі це рідкісний помилковий гість. Живуть далеко на півночі або півдні свого ареалу популяції, мігрують зазвичай з Європи в Африку і з півдня Африки на північ. При цьому птахи утворюють великі зграї. Статус в Україні: рідкісний залітний. Відмічено на о. Зміїний.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»