Папуга Крамера (Psittacula krameri, индийский кольчатый попугай)





Psittacula krameri

Середовище існування/Опис

Намистові папуги Крамера часто гніздуються поряд з фермами і навіть у центрі міст. Землероби не люблять цих птахів за те, що вони сильно грабують плодові сади і спустошують поля.

Характерна риса самця намистового папуги Крамера — рожева смужка навколо шиї, яка обрамляє чорний «ошийник». Намистові папуги мешкають у тропічних лісах Африки та Індії. Ці сміливі птахи, що легко пристосовуються, харчуються насінням і соковитими фруктами.

Вид –/Рід — Psittacula krameri
Родина – Папугові
Ряд – Папугоподібні

Намистові папуги Крамера — це птахи, що легко пристосовуються до різних умов життя. Їхнім природним місцем існування є тропічні низовинні райони Африки і Азії, проте в передгір'ях Гімалаїв вони зустрічаються до висоти близько 1 600 м над рівнем моря. Більшу частину життя ці папуги проводять на деревах. Тут птахи сплять, знаходять корм і вирощують потомство. Вони віддають перевагу негустим лісам.

У наші дні намистові папуги Крамера часто зустрічаються на урбаністичних територіях — поряд з фермами і в містах. В Індії, якщо птахи не знаходять придатних для гніздування листяних дерев, вони влаштовують гнізда в покинутих будинках, серед розвалин або навіть у стінах будинків.

У Європі також зустрічаються популяції намистових папуг Крамера, що живуть на волі. Ці птахи є активними вдень. Намистові папуги Крамера здебільшого тримаються великими зграями, що надає птахам більшої безпеки. Нерідко разом об'єднується відразу декілька зграй цих папуг, утворюючи численну спільноту. Намистові папуги Крамера літають дуже вправно і швидко, а по землі вони пересуваються повільно та незграбно. Основні вороги намистових папуг Крамера — це великі хижі птахи.

Самки намистових папуг Крамера більш войовничі, ніж самці. Поєдинки самок із-за ділянки проживання нерідко завершуються смертю одного з птахів.
Хоча намистовий попуга Крамера — це мешканець тропічних регіонів, проте він зумів акліматизуватися в країнах помірного клімату. Це підтверджується тим фактом, що англійська популяція утворена нащадками домашніх папуг, які втекли від господарів. У наші дні вона налічує близько тисячі птахів.
Намистовий папуга Крамера належить до групи азіатських пастельно-зелених папуг.
У польоті: ці птахи відзначаються швидкістю та витривалістю під час польоту. Та незважаючи на це, протягом життя вони залишаються на тій ділянці, де з'явилися на світ.
Оперення: яскраво-зелене пір'я. Довгий і загострений хвіст зверху зеленувато-блакитний.
Пальці: сильні загнуті пальці дозволяють намистовому папузі Крамера міцно триматися за гілки. З їх допомогою птах підносить до рота їжу.
Дзьоб: міцний загнутий, яскраво-червоного кольору з темним кінчиком на верхній частині.

Живлення

Намистові папуги Крамера прекрасно літають, проте більшу частину свого життя вони проводять на невеликій ділянці, якщо, звичайно, знаходять тут достатньо насіння і плодів. Ці птахи вирушають на пошуки їжі через декілька годин після сходу сонця. Часто під час збирання фруктів вони натрапляють на мавп, проте папуги зривають плоди, що висять на кінцях гілок, тому вони не складають конкуренції мавпам. Намистові папуги Крамера часто обривають пелюстки квітів, щоб дістатися до солодкого нектару. Зриваючи їжу, вони міцно тримаються за гілку зігнутими пальцями.

У посушливих районах, де є брак корму, намистові папуги Крамера витрачають його дуже економно. Спочатку птахи ногою підносять плоди до дзьоба і з'їдають соковиту м'якоть, а потім вони вилущують поживне насіння. У місцях, де їжі багато, намистові папуги поводяться зовсім інакше. Вони викльовують з плоду найсмачніші, на їх погляд, частини і потім викидають плід на землю.

Намистові папуги Крамера дуже люблять солодкі фрукти, що ростуть на деревах, такі, наприклад, як фіга, фінік і гуайява.

Розмноження

Намистові папуги Крамера починають пошук партнера задовго до початку періоду гніздування. Ці птахи створюють пари на все життя. В Індії намистові папуги Крамера гніздуються з січня до березня. В Африці це відбувається в дощові місяці року.

На початку гніздового періоду парні птахи відділяються від зграї і більшу частину часу проводять неподалік від свого дупла. Під час токування самець декілька днів розгулює по гілках, показуючись самочці у всій своїй красі. Готовність до спаровування самка демонструє, приймаючи нерухому позу із звішеними донизу крилами.

В Африці птахи гніздуються тільки в дуплах старих дерев, а в Індії вони, крім того, нерідко влаштовують гнізда в різних заглибленнях і навіть у будівлях. Самка зазвичай відкладає четверо білих яєць, проте виживають, як правило, тільки двоє пташенят. Батьки разом вигодовують пташенят. Пташенята стають самостійними тільки через 6 місяців, коли в них з'являється оперення дорослих птахів.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Намистовий папуга Крамера гніздується в тропіках Старого світу. Птахи живуть в Азії — від Пакистану до Південної Кореї і В'єтнаму — і в тропічній Африці: у Сенегалі, Мавританії, Північному Камеруні, у басейні Білого Нілу. Статус в Україні: рiдкiсний залітний, можливо, особини, які втекли з неволі. Спостерiгали на пiвднi та сходi країни.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»