Дятел середній (Dendrocopos medius, средний пёстрый дятел)





Dendrocopos medius

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 54-85 г, довжина тіла: 18-21 см, розмах крил: 32-34 см.

У дорослого птаха смуги по боках шиї, спина, покривні пера верху крил, поперек і надхвістя чорні; плечові пера білі; на голові червона "шапочка"; лоб білуватий; горло, щоки, шия і воло білі; боки тулуба білі, з жовтим відтінком і чорними рисками; груди і черево білі, з рожевим відтінком; підхвістя рожеве; махові пера чорні, з білими плямами, які на розгорнутих крилах утворюють смуги; хвіст чорний, цупкий, загострений, крайні стернові пера білі, з чорними смугами; дзьоб і ноги темно-сірі; райдужна оболонка ока коричнева. У молодого птаха лоб і низ бруднувато-білі; червона "шапочка" менш яскрава.

Вид –/Рід — Dendrocopos medius
Родина – Дятлові
Ряд – Дятлоподібні

Відмінності від схожих видів: від дорослих звичайного і сирійського дятлів відрізняється червоним верхом голови, крім лоба; молодий птах від молодого звичайного дятла — тим, що білі щоки окреслені чорним лише знизу, від молодого сирійського дятла — білим волом; від білоспинного дятла — меншими розмірами і повністю чорними спиною та попереком.

Середовище існування: населяє зрілі широколистяні і хвойно-широколистяні ліси, розташовані на рівнині, в долинах річок і передгір'ях. Рідше селиться в старих закинутих парках і яблунево-грушевих садах на кордоні листяного лісу.

По гілках "барабанить" рідко, гніздиться в дуплах; частіше від інших дятлів тримається на товстих гілках, а не на стовбурах дерев. 3вуки: дзвінке "кік-кік-кік", шлюбний крик нагадує крик сойки.

Живлення

Раціон майже повністю складається з тваринних кормів. У сезон розмноження він мало чим відрізняється від раціону великого строкатого дятла, однак у пошуках корму дятел неохоче довбає кору і рідко вживає в їжу личинок комах ксилофагів.

Розмноження

До розмноження приступає в кінці першого року життя. Моногам, на відміну від інших строкатих дятлів пари найчастіше зберігаються протягом лише одного сезону. Дупло, місце для якого вибирають обидва партнери, розташовується недалеко від галявини або узлісся в стовбурі або на великій бічній гілці листяного дерева. Як правило, деревина де видовбується дупло дуже м'яка — повністю трухлява або принаймні подаюча помітні ознаки гниття. Зазвичай дупло розташоване невисоко, на відстані від 1,5 до 3 м від поверхні землі. Будівництво дупла займає від 8 до 20, а іноді і більше днів. У кладці 4-5, частіше всього 5-6 яєць. Яйця мають овальну або округло-овальну форму, досить тонку й блискучу фарфорово-білу шкаралупу. Тривалість насиджування, в якому беруть участь обидва члени пари (вночі в гнізді знаходиться самець), 11-14 (в середньому 12) діб. Вилуплення може бути як синхронним, так і розтягнутися на дві доби. Пташенята з'являються на світ голими і безпорадними. Вигодовуванням і чищенням гнізда приблизно в рівній мірі займаються обидва батьки, добуваючи корм на відстані не далі 100-150 м від дупла, кожен на своїй ділянці. При зустрічі біля гнізда самець і самка можуть проявляти агресію по відношенню один до одного, ніби вони сторонні птиці. Вони наїжачують пір'я на тімені і з криком розлітаються, не нагодувавши потомство. У віці 20-26 днів у пташенята стають на крило, однак протягом ще 8-11 днів виводки тримаються разом, при цьому дорослі птахи підгодовують їх час від часу.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Область розповсюдження охоплює помірні і південні широти Європи, а також невелику частину Передньої Азії. Найбільш західні ізольовані поселення цієї птиці відзначені на півночі Іспанії, а також в Піренеях на кордоні Іспанії та Франції. Місцями гніздиться в материковій Італії та на островах Середземного моря — Сардинії, Корсиці й Сицилії. В Україні поширений у лісовій і лісостеповій смугах, окрім Карпат.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»