Крячок рябодзьобий (Thalasseus sandvicensis, пестроносая крачка)





Thalasseus sandvicensis

Середовище існування/Опис

Крячок рябодзьобий завдовжки близько 40 см, важить від 180 до 310 г, розмах крил від 100 до 110 см. Довгий, тонкий чорний дзьоб, на кінці світло-жовтого кольору. Верхня сторона крил світло-сірого кольору, нижня сторона і шия білі. Верх голови і хохол на потилиці чорного кольору. Самці і самки забарвлені однаково. Крик нагадує каркання. Тривалість життя до 23 років.

Вид –/Рід — Thalasseus sandvicensis
Родина – Мартинові
Ряд – Сивкоподібні

Живлення

Крячок рябодзьобий добуває корм, пірнаючи за ним з повітря. Харчується головним чином дрібною рибою, а також морськими хробаками, молюсками і комахами.

Розмноження

Статеве дозрівання наступає через 3-4 роки. Крячок рябодзьобий гніздиться на невеликих незаселених островах, утворюючи величезні колонії. Період гніздування з травня по липень. Колонія птахів може налічувати від 1000 до 9000 пар, при цьому на одному квадратному метрі може розміститися до 10 пар птахів. Зграї птахів можуть ефективно захищатися від ворогів, голосно кричачи, кружляючи над ними щільною хмарою і поливаючи послідом. Гніздо — ямка завбільшки 20 см знаходиться в дюнах або на мілині. Самець і самка висиджують 1-3 яйця приблизно 24 дні. Через 2 дні пташенята залишають гніздо і досліджують спільно околиці. Через 4-5 тижнів пташенята стають самостійними, але ще деякий час батьки приносять їм корм. Припливи і людина наносять велику утрату популяції.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Крячок рябодзьобий мешкає на європейському узбережжі Північного, Балтійського, Середземного, Чорного, Каспійського морів і Атлантики. У Центральній Європі крячок рябодзьобий перебуває з березня по вересень. Взимку перелітає в Південну Європу і Південну Африку. Селиться на берегах і невеликих островах на мілководді, багатому кормом.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»