Крячок чорнодзьобий (Gelochelidon nilotica, чайконосая крачка)





Gelochelidon nilotica

Середовище існування/Опис

Маса тіла: біля 200 г, довжина тіла: 35 - 38 см, розмах крил: 95-110 см. У дорослого птаха в шлюбному вбранні верх голови і задня частина шиї чорні; спина, поперек, надхвістя і вся площина крил сірі; хвіст зверху сірий, вирізаний; інше оперення біле; дзьоб і ноги чорні; у позашлюбному оперенні верх голови і задня частина шиї білі; на потилиці темні риски; перед і за очима темні плями, молодий птах подібний до дорослого у позашлюбному оперенні, але верх голови, спина і частина верхніх покривних пер крил з темною строкатістю.

Вид –/Рід — Gelochelidon nilotica
Родина – Мартинові
Ряд – Сивкоподібні

Відмінності від схожих видів: дорослий крячок чорнодзьобий від дорослого рябодзьобого крячка відрізняється коротшим однотонно чорним дзьобом і вирізаним сірим хвостом; молодий від молодого рябодзьобого крячка — коротшим дзьобом, а також значно світлішими верхом голови і спиною.

Біотоп, якому птах надає перевагу: морське узбережжя, солоні та прісні водойми.

Живлення

Харчується в основному наземними комахами і дрібними хребетними тваринами - ящірками, жабами, дрібними гризунами, дощовими черв'яками. Поїдає пташенят у куликів, гороб'ячих і інших крячків. У незначній кількості поїдає рибу і водних безхребетних. У пошуках корму повільно літає над луками та болотами, в рідкісних випадках — над водою.

Розмноження

Час виведення потомства припадає на травень і червень. Гніздо являє собою ямку в грунті, позбавлену вистилки або з невеликою кількістю рослинного матеріалу. У кладці від 2-х до 4-х яєць пісочного кольору. Тривалість висиджування пташенят від 20 до 23 днів. Самець і самка обидва беруть участь в висиджуванні і годуванні потомства. Пташенята починають літати приблизно через місяць після вилуплення.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Поширений як у Старому, так і в Новому Світі. Зимує в тропічній Африці. Утворює колонії на піщаних узбережжях морів і на островах, порослими невисокою травою або позбавленими рослинності. Зустрічається також у степових водоймах, рідше на річкових островах. В Україні поширений в Причорномор'ї та Приазов'ї.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»