Крячок полярний (Sterna paradisaea, полярная крачка)





Sterna paradisaea

Середовище існування/Опис

Довжина: 32-35 см, розмах крил: 75-85 см, маса: 90-120 г. Полярні крячки щорічно летять від одного полюса Землі до другого і назад. Цікаво, що птахи летять не по прямій, тому в цілому вони пролітають від 20 до30 тисяч кілометрів на рік.

Вид –/Рід — Sterna paradisaea
Родина – Мартинові
Ряд – Сивкоподібні

Ранньою весною полярні крячки повертаються з Південної півкулі на північ і створюють тут величезні гніздові колонії. Дорослі птахи безстрашно захищають свої гнізда і атакують будь-якого «порушника кордону», навіть цікаве пташеня із сусіднього гнізда, що необережно наблизилося до їхньої «домівки».

Перельоти. Полярний крячок відомий своїми далекими міграціями — адже птах зимує в Південному океані. Європейські і сибірські полярні крячки летять уздовж берегів Євразії на захід, а потім уздовж побережжя Атлантичного океану — на південь. Американські ж полярні крячки летять уздовж західного і східного побережжя Північної та Південної Америки.

Перельоти цих птахів тривають чотири місяці. В цілому крячки пролітають від 20 000 до 30 000 км. Під час міграцій птахи тримаються поблизу води, щоб завжди можна було знайти їжу. Мігруючи, крячки щорічно здійснюють навколосвітню подорож.

  • Полярний крячок, окільцьований в червні 1966 р. в Уелсі, в кінці грудня того ж року був знайдений в Австралії. Отже, він пролетів 18 056 км — це рекорд для перелітних птахів.
  • Часто поряд з колонією полярних крячків поселяються мартини. Хоча полярний крячок — це невеликий птах, він обережний і дуже агресивний. Тому, поселяючись поблизу його колонії, мартини забезпечують собі охорону від ворогів.
  • У Гренландії були відмічені полярні крячки, що гніздувалися на відстані декількох сотень кілометрів від Північного полюсу.
  • Гніздову колонію полярних крячків охороняє спеціальний «патруль». Коли птахи, що перебувають на варті, піднімають тривогу, вся колонія кидається на ворога.
  • Дзьоб: довгий, загострений. Влітку він червоний, взимку чорний.
  • Несіння: самка відкладає в гнізді 1-3 яйця. У них захисне, плямисте забарвлення.
  • Оперення: плечі і верхній бік крил сірі. Нижнє махове пір'я світле, на голові чорна шапочка.
  • Політ: рухається легко і елегантно. У пошуках їжі він летить, часто змахуючи крилами.
  • Хвіст: у птаха глибоковилчатий хвіст. Хвостове пір'я довше за пір'я крила (воно довше, ніж у звичайного крячка).

Живлення

Полярний крячок полює передусім на рибу і дрібних ракоподібних, тому він з легкістю знаходить їжу і під час тривалих перельотів. У пошуках їжі крячок літає низько над водою, іноді зависає в повітрі і швидко махає крилами. Помітивши здобич, він миттєво кидається вниз і хапає рибу дзьобом. Такий кидок за здобиччю називається пірнальним польотом. Дослідникам вдалося з'ясувати, що в середньому вдало завершується тільки кожна третя така спроба. Якщо перший кидок не вдався, крячок переслідує здобич під водою: птах на мить занурюється у воду і хапає її дзьобом.

Полярні крячки, як і чайки, стежать за тим, де полюють їхні товариші, оскільки в цих місцях можна знайти косяк дрібної риби.

Розмноження

Хоча протягом більшої частини року самець і самка полярного крячка тримаються поодинці, ці птахи створюють довготривалі пари, на все життя.

Щороку вони повертаються на те ж саме місце гніздування. На узбережжі і серед прибережних скель полярні крячки утворюють величезні гніздові колонії. У гніздовий період самець полярного крячка виконує прекрасний шлюбний танець. У супроводі самки він злітає високо вгору. Обидва птахи повільно махають крилами, потім на мить зависають в повітрі і стрімко пікірують униз. Шлюбний ритуал продовжується і на землі. Самець пропонує своїй обраниці частування — рибу, при цьому він гордо крокує навколо самки з опущеними крилами і піднятим вгору хвостом. Самка з рибою у дзьобі часто піднімається в повітря. Як гніздо крячки використовують невелике поглиблення в землі.

Птахи вистилають ямку рослинами. Самка полярного крячка відкладає 1-3 яйця. Яйця цього птаха мають захисне забарвлення, вони вкриті дрібними плямочками, тому практично непомітні серед піску й гальки. Батьки насиджують їх по черзі. Пташенята вилуплюються через 20-25 днів.

Дводенні дитинчата вже вибираються з гнізда. Батьки годують їх приблизно місяць. Захищаючи гніздо, птахи атакують будь-якого чужинця, навіть пташенят тих крячків, що гніздуються по сусідству. Молоді крячки через 20-30 днів стають на крило.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Полярний крячок поширений кругополярно. Він гніздується в арктичному і субарктичному поясах Північної Америки, Гренландії і Північної Євразії. Пізно влітку відправляється на південь і зимує в Антарктиді та в найпівденніших районах Африки, Південної Америки і Австралії. В Україні рідкісний залітний птах.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»