Побережник ісландський (Calidris canutus, исландский песочник)





Calidris canutus

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 80-180 г, довжина тіла: 23-25 см, розмах крил: 47-54 см. У дорослого птаха в шлюбному вбранні спина бура, з рудуватою і білуватою строкатістю; верх голови і шия ззаду рудувато-вохристі, з темно-бурими смужками; верх крил сірий; «брови», щоки, горло, воло, боки тулуба, груди і черево насичено руді, на задній частині боків темні смужки; підхвістя біле, з темними рисками; надхвістя біле, з сірою смугастістю; зверху на крилах вздовж основи чорно бурих махових пер проходить вузька біла смуга; хвіст сірий; дзьоб чорний; ноги темно-сірі; у позашлюбному вбранні зверху сірий, з вузькими темними рисками; воло сірувате; боки тулуба білі, з сірими рисками; груди, черево і підхвістя білі; ноги зеленкуваті, молодий птах подібний до позашлюбного дорослого, але оперення з вохристим відтінком; покривні пера спини та крил з білою облямівкою.

Вид –/Рід — Calidris canutus
Родина – Баранцеві
Ряд – Сивкоподібні

Тримається на піщаних косах разом з іншими побережниками.

Відмінності від схожих видів: від решти побережників відрізняється більшими розмірами і сірою смугастістю білого надхвістя, а у шлюбному вбранні від червоногрудого побережника — також прямим дзьобом.

Живлення

Їжа ісландського побережника складається головним чином з двостулкових і равликів. Він повністю заковтує здобич і розчавлює тверді оболонки за допомогою м'язів шлунка. В ареалі гніздування ісландські пісочники вживають в їжу також наземних членистоногих.

Розмноження

Ісландські побережники гніздяться на просторах сибірської тундри, Гренландії, Канади і Аляски. Вони не утворюють колоній, а селяться окремо, іноді на відстані декількох кілометрів один від одного. Самка відкладає 3-4 яйця в поглиблення в землі, вистелене мохом. Обоє батьків насиджують яйця, проте самка залишає гніздо незадовго до того, як пташенята з'являються на світ. Пташенята швидко вибираються з гнізда і з першого ж дня харчуються самостійно. Як тільки пташенята починають літати, самець відправляється на зимівлю в південні краї. Пташенята прямують на південь через кілька днів або тижнів без супроводу дорослих.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Птахи Північної Європи та Азії мігрують узимку до Африки, Папуа-Нової Гвінеї, Нової Зеландії та Австралії. Північноамериканські підвиди мігрують до Європи та Південної Америки, формуючи величезні зграї під час перельоту. В Україні трапляється як рідкісний залітний птах під час осінніх перельотів (Чорноморський заповідник, околиці Києва, р. Самара Дніпропетровської області).





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»