Побережник білий (Calidris alba, песчанка)





Calidris alba

Середовище існування/Опис

Розмір пташки становить від 18 до 21 см, і вона впадає у вічі своїм відносно світлим оперенням. Верхня сторона світло-сіра або сіра, нижня сторона біла. З рештою оперення контрастує чорна кромка крил. Також чорне забарвлення мають дзьоб і лапки, на яких є по три пальці, задній палець відсутній. У польоті пташка здається сріблясто-сірою. У шлюбному оперенні вона схожа на кулика-горобця. Її верхня сторона набуває плямисто-бурого забарвлення, яке, в особливості у американського підвиду, до літа стає рудувато-коричневим. На відміну від зимового оперення, забарвлення верхньої сторони тіла поширюється на всю голову і до грудей. Оперення пташенят і молодих особин демонструє схожість із зимовим оперенням дорослих, проте на верхній стороні домінують чорні плями.

Вид –/Рід — Calidris alba
Родина – Баранцеві
Ряд – Сивкоподібні

Зустрічається великими зграями на узбережжях і, лише зрідка, в середині материка.

Живлення

Взимку птахи часто зустрічаються на плоских піщаних пляжах. Вони бігають в зоні прибою за хвилями і підбирають винесених на берег ракоподібних і черв'яків. Побережники білі володіють умінням вправно уникати хвилі і не змушені щоразу злітати. В ареалі гніздування харчується, головним чином, комахами і частинами рослин, які вона знаходить на болотистих ділянках.

Розмноження

Під час нетривалого періоду гніздування гнізда побережників білих можна побачити на сухих височинах в тундрі. Гніздо являє собою заглиблення в землі, яке вистилається декількома травинками і шматочками моху. У кладці, як правило, 3-4 яйця оливкового кольору з коричневими вкрапленнями, нерідко бувають по дві кладки.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Побережник білий гніздиться в арктичній тундрі і на арктичних островах, наприклад на Шпіцбергені. Цей приполярний вид має два підвиди, один з який мешкає в Євразії (Calidris a. Alba), а інший — в Північній Америці (C. a. Rubida). Статус перебування в Україні: пролітний, зрідка зимуючий. Розповсюдження (поширення): мігрує скрізь; взимку інколи трапляється в дельті Дунаю.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»