Морянка (Clangula hyemalis, морянка)





Clangula hyemalis

Середовище існування/Опис

Морянка - представник сімейства качиних, невелика полярна ниркова качка. Найлегше визначається за дуже довгим і тонким хвостом самців, який постійно тримається піднятим над поверхнею води (схожий характерний хвіст також є в шилохвоста). У морянок одна з найбільш складних серед птахів система чергування нарядів, в результаті чого як самці, так і самки мають різне забарвлення оперення взимку, влітку, після закінчення шлюбного сезону і в перший рік життя.

Вид –/Рід — Clangula hyemalis
Родина – Качкові
Ряд – Гусеподібні

Невелика качка з округлою головою, короткою шиєю і коротким високим дзьобом. Довжина самців 55-60 см (включаючи довгий хвіст), довжина самок 37-41 см, розмах крил 73-79 см, маса 450-900 г. У самця на хвості дуже довга (до 13 см) і загострена центральна пара рульових пір'їн, які качка завжди тримає високо над поверхнею води. Крила вузькі і загострені, стрілоподібні, у обох статей мають темне забарвлення в будь-який час року. Злітає з води, роблячи довгий розбіг проти вітру. Політ прямий, з швидкими і пружними помахами крил. Високо звичайно не піднімається. Тримається великими галасливими зграями.

Як і у більшості інших качок, в оперенні яскраво виражений статевий диморфізм (відмінності між статями). Більш того, унікальною особливістю цього виду є трьох разова (у інших птахів один або два рази) линька в році, в результаті чого селезні мають відмінні зимовий, шлюбний і річний наряди. У самця в період з другої половини квітня до кінця червня голова (за винятком світлих боків), шия і груди темно-коричневі, боки і низ сірувато-білі. Літня линька трохи змінює загальну картину - плечові пера стають коротшими і втрачають рудуваті відтінки, на голові і лопатках з'являється окреме біле пір'я. Дзьоб самців в цей період стає повністю чорним. У вересні селезні значно змінюють свій вигляд - голова і шия стають білими, з боків голови з'являються великі шоколадні плями, на грудях такий же шоколадний нагрудник.

У самки можна виділити тільки два типи оперення - літній (з травня по серпень) і зимовий. В цілому оперення качки поєднує в собі буруваті, шоколадні і сірі тони, темніші в гніздовий період. У гніздовому вбранні у самки голова і шия темно-коричневі (перед оком сіре поле, позаду ока є довгаста світла пляма, така ж світла пляма на шиї), груди сірувато-бурі, верх буруватий з вузькими світлими облямівками, черево біле. Взимку голова стає переважно білою, залишаючи великі темні плями на верхівці і щоках. Малюнок решти частини тіла в загальних рисах зберігається, хоча стає трохи світлішим. Оперення спини набуває червонувато-коричневий відтінок. Молоді птахи схожі на самок, відрізняючись від неї більш монотонним забарвленням верхньої частини тулуба.

Живлення

Корм видобуває на дні водойм. У гніздовий період тримається переважно на мілководді, де харчується личинками комах, хробаками, дрібними молюсками. Поза сезоном розмноження перебуває на морських просторах, де в пошуках їжі пірнає на глибину до 10 м і проводить під водою від 30 до 60 с. Відомі випадки занурення птахів на ще більшу глибину до 60 м - більше, ніж у будь-якого іншого представника сімейства качиних. У цей час у раціоні птахів переважають молюски, ракоподібні, дрібна риба і равлики.

Розмноження

Статева зрілість настає на другому або третьому році життя. Розбивка на пари відбувається ще взимку, зазвичай в січні або лютому, до місць гніздування обидва птахи прибувають разом у складі великої зграї. Токуючий самець жваво плаває навколо самки, піднімає свій довгий хвіст, трясе шиєю і закидає голову на спину. У більшості регіонів масовий приліт птахів до місць гніздування спостерігається з середини травня по початок червня, іноді коли ще невеликі внутрішні водойми вкриті льодом.

Гніздо - досить глибоке заглиблення в землі - іноді повністю відкрите, іноді злегка замасковане біля підніжжя великого каменя, в заростях чагарникової берези або в невисокій траві. У будь-якому випадку, навіть на відкритому гнізді самку нелегко виявити, настільки близько вона притискається до землі і зливається з навколишнім ландшафтом. Зазвичай гніздо розташоване біля води, однак майже завжди на сухому місці.

В гнізді звичайно 5-8 яєць зеленувато-оливкового, зеленувато-бурого або оливково-сірого кольору, іноді з невеликим блакитним чи жовтим відтінком.

Молоді птахи з'являються на світ синхронно, і через кілька годин залишають гніздо і слідують за матір'ю до водоймища. З самого початку вони добувають собі корм, скльовуючи комах з поверхні води або пірнаючи. Іноді самка допомагає їм знайти їжу, дзьобом виштовхуючи донні відкладення до поверхні води. Незважаючи на самостійність, перші дні каченята ночують у гнізді і обігріваються матір'ю. Згодом часто сусідні виводки об'єднуються, і тоді одна качка може супроводжувати велику кількість різновікових каченят, в той час як друга мати остаточно покидає своє потомство. У віці 35-40 днів пташенята починають літати.

Цікавий факт:

Гучні носові звуки, що видаються самцем, нагадують голос гусака. У пошуках їжі пірнає на глибину до 50 метрів, залишаючись під водою 30-60 секунд.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Гніздиться всюди у північних полярних широтах, в тому числі в смузі тундри, лісотундри і уздовж арктичного узбережжя Євразії та Північної Америки, прибережних районах Гренландії, Ісландії, і на численних островах. У Північній Європі поширена на півночі Скандинавії і в арктичних регіонах Росії. На Камчатці гніздиться на південь приблизно до 60-ї паралелі. Для виду характерне нерівномірне розселення і різкі коливання чисельності з року в рік в межах однієї місцевості.

Зимує в морі на південь від гніздового ареалу - вздовж західного і східного узбережжя Північної Америки на південь до північної Каліфорнії і Північної Кароліни, на Великих озерах і затоці Гудзону, на південь від Гренландії та Ісландії, в Європі здебільшого на Балтиці, а також в Північному морі і в районі північних Британських островів, на схід на озері Іссик-Куль, на Далекому Сході вздовж узбережь Камчатки, острова Хоккайдо і Корейського півострова. В Україні морянка є залітним взимку птахом.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»