Каменярка (Histrionicus histrionicus, каменушка)





Histrionicus histrionicus

 

Середовище існування/Опис

Каменярка - вид птахів сімейства качиних.

Від інших качок відрізняється за забарвленням оперення: селезень темний з іржаво-рудими боками, білою напівмісячною плямою перед оком, білим нашийником, білими плямами і смужками з боків голови і на тулубі. Голова і шия у нього чорні, матові. Самка теж темна, з трьома білими цятками на голові.

Вид –/Рід — Histrionicus histrionicus
Родина – Качкові
Ряд – Гусеподібні

Голос селезня в шлюбний період - гучний двоскладових крик, який важко передати і ще важче описати. У зграї птиці перемовляються тихим кряканням, схожим на голос крижня.

Живлення

Каменярка — харчується комахами, ракоподібними, молюсками й іншими тваринами, за якими, як правило, пірнає. На воді тримається високо, піднявши хвіст, злітає легше і швидше, ніж більшість качок нирків.

Розмноження

Під час шлюбних ігор селезні випинають груди, розправляють і опускають крила, закидають голову на спину, а потім викидають її вперед.

Гніздо качки будують близько від води серед каміння, в траві чи в кущах. Кількість яєць в кладці буває зазвичай від трьох до восьми. Яйця мають колір слонової кістки. Висиджування триває близько місяця. Каченята розвиваються досить повільно і відносно пізно піднімаються на крило.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Поширена каменярка в Північно-Східному Сибіру, Далекому Сході, Північно-Західній Америці, Гренландії, Ісландії. Населяє високогірні місцевості, переважно річки льодовикової зони. На більшій частині ареалу - перелітний птах. Зимує у тихоокеанських і атлантичних узбережжях, розташованих на південь від місць гніздування. Взимку тримається на морі біля кам'янистих берегів. Статус перебування в Україні: рідкісний залітний. Розповсюдження (поширення): Шацькі озера.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»