Казарка чорна (Branta bernicla, чёрная казарка)





Branta bernicla

 

Середовище існування/Опис

Казарка чорна — водоплавний птах родини качиних. Чорна казарка - найдрібніший представник роду казарок. Голова і шия чорні, спина і крила темно-бурі. На шиї під горлом у дорослих птахів білий ошийник. Живіт у різних підвидів від світлого до майже чорного. Лапи і дзьоб чорні. Чисельність чорних казарок складає близько 400-500 тисяч особин — в залежності від щорічної успішності розмноження.

Вид –/Рід — Branta bernicla
Родина – Качкові
Ряд – Гусеподібні

Живлення

У період розмноження чорні казарки живляться травою, мохом, лишайниками і водоростями. У період зимівлі їдять в основному морські водорості.

Розмноження

Чорна казарка гніздиться найчастіше окремими парами або невеликими колоніями на рівнині кам'янистих тундр. Статева зрілість настає у 2 роки або пізніше. У кладці 3-5 яєць.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Гніздяться на півночі тундри біля морських узбереж і на островах в Євразії та Північній Америці, заходячи навіть за Полярне коло. Зимують південніше на берегах річок і озер в Данії та Англії. Деякі чорні казарки частину зими проводить на Північному морі. В Україні рідкісний залітний вид.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»