Гуска білолоба (Anser albifrons, белолобый гусь)





Anser albifrons

Середовище існування/Опис

Гуска білолоба має довжину тулуба 65—78 см, розмах крил 130—165 см, вагу — 2-3,2 кг. Колір пір'я у гуски зверху тьмяно-сірий, знизу дещо світліший. Має чорні плями на череві та білу пляму на лобі, яскраво помаранчеві ноги.

Вид –/Рід — Anser albifrons
Родина – Качкові
Ряд – Гусеподібні

Гуска білолоба — це більш суходільний птах, ніж водно-болотний. Більшу частину життя він проводить на землі. Дуже добре ходить по землі й швидко бігає. При цьому добре плаває, а при небезпеці пірнає.

Гуска білолоба має велике промислове та мисливське значення у житті людини.

Живлення

Живиться гуска здебільшого рослинною їжею, водоростями, ягодами.

Розмноження

Гнізда влаштовує на сухих ділянках тундри, поблизу прісних водоймищ. Висиджує яйця самка до 25 днів, відкладає у кладку від 3 до 6 яєць. Самець у цей час займається охороною гнізда і прилеглої території. Пташенята з'являються білими із жовтим відтінком. Турбуються про пташенят обоє батьків. До кінця серпня пташенята вже можуть літати.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Селиться білолоба гуска на тундровій частині Європи, Азії та Північної Америки, а також її багато на островах Північного Льодовитого океану. На зиму гуска відлітає на південь — до Мексики, островів Карибського моря, Південної Європи, Середньої Азії, Індії, Китаю, Кореї, Японії. В Україні зустрічається під час весняних і осінніх перельотів.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»