Казарка білощока (Branta leucopsis, белощёкая казарка)





Branta leucopsis

Середовище існування/Опис

Білощока казарка завдячує своєю назвою типовій масці на голові. Взимку вона з'являється на південних берегах Північного моря, звідки на початку весни повертається на місця гніздування.

Двоколірне, чорно-біле забарвлення білощокої казарки нагадує вбрання монашки. Ці птахи взимку з'являються на північних узбережжях Європи. Здалеку білощоку казарку легко впізнати за криком, який схожий на гавкіт зграї собак.

Вид –/Рід — Branta leucopsis
Родина – Качкові
Ряд – Гусеподібні

Білощока казарка проводить літо на східному узбережжі Гренландії, Шпіцбергені та на островах Нова Земля і Вайгач, які знаходяться між Баренцовим і Карським морями. Ці птахи гніздуються невеликими, але досить шумними колоніями: голоси птахів, що гніздуються, чути здалеку. Перед осінніми й весняними перельотами сімейні групи об'єднуються у великі зграї та разом вирушають у дорогу. Білошокі казарки під час сезонних перельотів летять клином, типовим і для інших видів гусакоподібних.

Живлення

Білощока казарка найохочіше щипає траву. На гніздуваннях вона споживає молодий лишайник, що росте на березі моря. Взимку, коли на узбережжі мало трави, казарка поповнює своє меню водоростями, водними комахами, молюсками та ракоподібними.

Білощокі казарки шукають корм в різних місцях. Однак вони віддають перевагу трав'янистим рівнинам, що розташовані біля узбереж, які часто заливає морська вода. Якщо птахи не знаходять потрібного корму біля водоймищ, то вони вирушають на луги й ласують ніжними пагонами трав.

Розмноження

Білощокі казарки приступають до гніздування відразу після прильоту із зимувань. Під час токування птахи бігають, махають крилами й голосно кричать. Білощокі казарки - моногамні птахи. Нерідко самець з самкою проводять разом все життя. Білощокі казарки гніздуються невеликим колоніями. Пари казарок влаштовують гнізда на відстані декількох десятків метрів одна від одної. Зазвичай, птахи розташовують гніздо на скельній полиці. Нерідко воно знаходиться на скелястих схилах, берегах річок і навіть на відкритих просторах тундри. Лоток гнізда птахи вистилають пухом і мохом. Самка відкладає яйця в середині або в кінці червня. У повній кладці є 4-5 яєць (рідше до 10 яєць). Насиджує яйця тільки самка. Самець тримається поблизу й попереджає самку, що сидить у гнізді, про небезпеку. Через три-чотири тижні з яєць вилуплюються пташенята. Вони відразу ж залишають гніздо, і батьки ведуть їх на порослі свіжою травою ділянки тундри.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Білощока казарка гніздується в Гренландії, на Шпіцбергені та на островах Нова Земля і Вайгач. Зимує в Ірландії, Великій Британії, Данії, Голландії та Німеччині. В Україні — рідкісний залітний птах.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»