Кряква звичайна (Anas platyrhynchos, кряква)





Anas platyrhynchos

Середовище існування/Опис

Звичайна кряква - це найбільша з усіх річкових качок. Вона є численною у всіх водоймищах і, ймовірно, є одним із найбільш відомих у світі птахів.

Кряква - типовий мешканець прісноводих водоймищ, добре відомий усім з дитинства. Крякви також добре почуваються на суші, де пасуться, як гусаки. Археологічні розкопки показують, що вже стародавні єгиптяни вирощували крякв як свійських птахів.

Вид –/Рід — Anas platyrhynchos
Родина – Качині
Ряд – Гусакоподібні

Довжина: 50-65 см
Розмах крил: 80-98 см
Маса: самки - 1 080 г, самці - до 2 000 г
Звички: суспільні
Їжа: різноманітні частини рослин, насіння, пагони, комахи й молюски
Тривалість життя: максимум 29 років

До групи справжніх, або річкових, качок (Anas) належить 45 видів і 58 підвидів.

Живлення

Кряква має дуже багатий раціон. Ці качки практично всеїдні і харчуються як рослинними, так і тваринними кормами. Пропорції між цими складовими змінюються в залежності від пори року. Якщо вода достатньо багата на їжу, крякви занурюють у неї голову і широким, плоским дзьобом розшукують рослини і дрібних тварин. Більші шматки їжі крякви розтирають своїм жорстким дзьобом. Вони також поїдають підводні рослини. Щоб дістатися до них, крякви не пірнають, а просто занурюють у воду передню частину тіла таким чином, що на поверхні залишається тільки задня частина. Каченята люблять повністю занурюватися у воду. Протягом року крякви харчуються також зерном, поїдають траву, пробують їсти картоплю, ловлять комах у повітрі або шукають під водою насіння і листя різних рослин.

Розмноження

Статеве дозрівання: з року
Період гніздування: з березня по липень
Несіння: 1, однак якщо кладка знищується, самка робить повторну
Висиджування: 27-28 днів
Пташенята стають на крило: через 50-60 днів

Крякви зазвичай створюють пари ще в серпні. Представники перелітних популяцій у пару об'єднуються лише навесні. Крякви перебувають у парі здебільшого один рік, але інколи партнери залишаються разом протягом усього наступного сезону. Їхній союз нетривалий, зазвичай вони розлучаються, щойно самка починає насиджувати яйця. Селезні в цей час намагаються знайти нову партнерку.

Після того, як птахи створять пари - з вересня по березень - починається парування. Селезень демонструє характерний, дуже складний шлюбний танець, яким привертає увагу качки. Спочатку він плаває навколо самки з опущеним дзьобом і скуйовдженим пір'ям на голові, весь час помахуючи хвостом. Потім самець розмахує головою, занурює дзьоб у воду і несподівано набуває вертикального положення, розбризкуючи навколо себе воду, при цьому він різко посвистує.

У лютому місяці кожна пара шукає зручне для гнізда місце і займає свою ділянку. Коли відповідне місце знайдено, самка починає будувати гніздо. Гніздо крякви зазвичай розташоване на землі, проте птахи також нерідко гніздуються поряд з водоймищем - гнізда можуть бути в дуплах дерев або навіть на дахах будинків. Качка насиджує яйця без допомоги самця.

Пташенята, що вилупилися, покидають гніздо через 13-16 годин після появи першого каченяти. Пухнастики вже здатні швидко пересуватися по суші, плавати і пірнати.

ПОРОДИ ДОМАШНІХ КАЧОК

Всі породи домашніх качок походять від крякви. Винятком є південно-американська мускусна качка. У багатьох домашніх качок ще залишилися ознаки дикої качки, наприклад, усі селезні домашніх порід мають на хвості завиток, а рейнські качки і порода уелс-арлекін мають голови темно-зеленого кольору та біле кільце на шиї. Незважаючи на це, існує багато порід, що відзначаються найрізноманітнішими кольорами і формами.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Кряква - улюблена здобич мисливців. Щорічно мисливці добувають тисячі птахів.

Типове крякання видають тільки самки, селезні вимовляють „рреп-рреп".

Вважається, що блакитне з металевим відливом дзеркальце на крилі допомагає качкам впізнавати одна одну в польоті.

Англійські звичайні крякви відкладають більше яєць, ніж їхні товаришки, що живуть в інших країнах. Ймовірно, це є рєзультатом їх мимовільного схрещування з покращеною породою домашніх качок.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Звичайна кряква поширена по всій північній півкулі. Вона гніздується майже на всій території Північної Америки, Європи і Азії, на південь від полярного кола. Кряква зимує в південних районах свого ареалу.

Охорона

Чисельність качок постійна. Майбутнє виду забезпечується здатністю пристосуватися до зміненого людиною ландшафту і жити поряд з людиною.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»