Кроншнеп великий (Numenius arquata, большой кроншнеп)





Numenius arquata

Середовище існування/Опис

Привітальна пісня великого кроншнепа лунає над болотами, рівнинами і пасовищами. Віднедавна цей боязкий птах почав селитися поблизу культурних ландшафтів.

Довгий, злегка зігнутий дзьоб великого кроншнепа без зусиль проникає в мулистий пісок, нащупуючи в ньому здобич. Птахи бродять уздовж лінії припливу по морському берегу у пошуках дрібної живності. Вони вважаються успішними мисливцями.

Вид –/Рід — Numenius arquata
Родина – Бекасові
Ряд – Сивкоподібні

Довжина: 55 см
Розмах крил: 80-90 см
Звички: зимує на морському узбережжі
Їжа: в межах континенту - комахи, черв'яки, насіння та ягоди, на узбережжі - молюски, равлики та ракоподібні
Звуки: протяжний, двоскладовий крик у польоті; шлюбний танок самця у повітрі супроводжується ніжними флейтовими трелями

Ще 60 років тому великий кроншнеп вважався типовим мешканцем приморських боліт і низовин. Проте протягом цього часу відбулися значні зміни: площа природних місць існування виду скоротилася настільки, що птахи стали вимушено гніздуватися в інших місцях - на лугах і пасовищах. Але здатності цього виду адаптуватися в нових умовах не безмежні, тим паче, що інтенсивна господарська діяльність людини, пов'язана з широким застосуванням штучних добрив і пестицидів, витісняє птаха і з цих місць. Навесні і влітку кроншнепи живуть у внутрішній частині континенту, а восени відлітають на місця зимування на морське узбережжя. Незважаючи на те, що біля берегів Середньої Європи в цей період вистачає корму, великі кроншнепи летять до південного узбережжя і до Північної Африки.

Рід кроншнепів нараховує 8 видів. До їх числа належать середній і канадський кроншнепи.

Живлення

Довгий, загнутий донизу дзьоб великого кроншнепа - це прекрасний інструмент для збирання молюсків, равликів і черв'яків у морському піску і мулі. Великому кроншнепові під час полювання зір практично не потрібний, оскільки він знаходить здобич за допомогою чутливого кінчика дзьоба. У місцях зимівель кроншнепи плавають на мілководді, виловлюючи з води мальків і креветок. Птахи досліджують викинуті на берег водорості, витягуючи з них прибережних крабів карцинусів. Довгим дзьобом кроншнеп захоплює здобич і потім трясе головою, переміщаючи її вглиб до горла. На місцях гніздування у внутрішній частині континенту великі кроншнепи годуються комахами та їхніми личинками, дощовими черв'яками, слимаками і маленькими жабами. Влітку на полях і пасовищах птахи збирають жуків-гнойовиків.

Розмноження

Період гніздування: квітень-червень
Несіння: 1 за сезон
Кількість яєць: 4
Висиджування: 28-30 діб

Великий кроншнеп зазвичай гніздується на відкритій болотистій місцевості, на лугах і пасовищах, іноді на лісових просіках. Місце для гнізда вибирає самець: він займає територію, про що повідомляє виразним польотом, який супроводжується його гучним криком. Самку, що з'явилася поблизу, він приваблює своєрідним танцем.

Коли самка спускається на землю, самець кружляє навколо неї, розпластуючись перед нею, аж поки вона не прийме його залицянь і не відбудеться спаровування. Гніздо кроншнепа - це невелика ямка, яка вистелена травою та іншими рослинами. Самка з проміжком у 1-3 дні відкладає в заглиблення чотири яйця, які насиджують обидва птахи.

В період гніздування кроншнепи поводяться дуже обережно. Невдовзі після вилуплення пташенят вся сім'я перекочовує в більш захищені місця. Кроншнепи відважно захищають пташенят від ворогів.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ВЕЛИКОГО КРОНШНЕПА

Політ: самець позначає свою територію і приваблює самку зигзагоподібним польотом.

Яйця: 4 оливково-зеленуватих крапчастих яйця протягом 30 діб поперемінно насиджують обидва батьки.

Оперення: строкате, коричневе. Захисне забарвлення виконує маскувальну функцію, оскільки кроншнепи гніздуються серед низької болотної і лугової рослинності.

Дзьоб: дзьоб самки приблизно на 5 см довший за дзьоб самця. Чутливий кінець дзьоба особинам обох статей служить для пошуків здобичі.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА КРОНШНЕПОМ

Строкате оперення кроншнепа чудово маскує його на тлі навколишньої рослинності. Кроншнеп дуже обережний, І ледве помітивши людину, він відразу ж злітає, видаючи мелодійне „куї-і". Про присутність птаха найчастіше свідчать лише звуки - характерні трелі, що нагадують музику флейти. Особливо гучні звуки пісні самця іноді нагадують іржання лошати. Від інших птахів великий кроншнеп відрізняється характерною формою дзьоба.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

У період міграцій кроншнепи об'єднуються у великі зграї. Вони здійснюють перельоти вночі, тоді в темряві можна почути тільки їхні крики.

Ритм життя птахів, що живуть на морському узбережжі, залежить від припливів і відпливів, що періодично повторюються, а не від зміни дня і ночі. Під час припливів птахи відпочивають, а під час відпливу - розшукують їжу.

Дзьоб самки кроншнепа на 5 см довший за дзьоб самця, тому партнери можуть разом годуватися на одній береговій ділянці, не конкуруючи один з одним, оскільки вони шукають корм на різній глибині.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Європа і Північна Азія. Гніздовий ареал - територія від Ірландії на заході до Сибіру на сході, Балканський півострів і Каспійське море на півдні. Птах зимує в Західній і Південній Європі, Північній Африці і на півдні Азії. В Україні гніздовий, перелітний, зимуючий птах. Найбільші гніздові поселення — на Поліссі (Шацькі озера, Волинська область), подекуди в Рівненській області. У невеликій кількості гніздиться на узбережжі Чорного та Азовського морів (Керченський півострів, Каркінітська затока, Східний Сиваш).

Охорона

Розвиток промисловості і туризму загрожують існуванню боліт. Втрачаючи природні місця гніздування, кроншнепи вимушені виводити потомство на лугах.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»