Лиска (Fulica atra, лысуха)





Fulica atra

Середовище існування/Опис

На великих водних просторах, взимку - на морському узбережжі, що не замерзає, часто можна спостерігати великі зграї лисок. Птаха легко впізнати по однорідному чорному забарвленню і білій плямі на лобі.

Лиска - водоплавний птах. Вона відмінно пристосувалася до життя у водному середовищі. Більшу частину цей птах проводить у зграї, але в період гніздування лиска стає дуже агресивною навіть по відношенню до птахів зграї, у якій вона перебуває сама.

Вид –/Рід — Fulica atra
Родина – Пастушкові
Ряд – Журавлеподібні

Довжина: 36-41 см
Розмах крил: 70-80 см
Маса: 500-1 100 г
Звички: годуються у групі
Звуки: пхикання
Їжа: водні рослини, трава, молюски, равлики, черв'яки
Тривалість життя: старий окільцьований птах дожив до 18 років

Лиски населяють річки, озера, штучні водосховища. Лиски також добре себе почувають у міських ставках. Як місця гніздування вибирають простори, вкриті густою рослинністю. Восени лиски збираються на великих водоймищах, де для них є вдосталь їжі. Осінній відліт починається у вересні і триває весь жовтень. У Прибалтиці лиски іноді затримуються аж до грудня. Тут вони залишаються доти, доки не закінчиться корм або не замерзне вода. Під час перельотів птахи тримаються як поодинці, так і великими зграями.

Близькоспорідненим видом є курочка водяна.

Живлення

На 90-99% лиска - це рослиноїдний вид. Влітку цей птах харчується зеленими паростками, плодами і корінням водних і прибережних рослин, добавкою до яких служать водяні комахи і ряска. Лиски шукають їжу найчастіше неподалік від очеретяних чагарників, щоб, у разі потреби, сховатися в їх гущі від ймовірної небезпеки. Пташенят, як і всі пастушкові, лиски вигодовують безхребетними, переважно водними комахами. Тільки в окремі періоди зимівель ці птахи переходять на живлення молюсками, равликами і невеличкими рибками. Улюблена їжа лиски - підводні рослини. Добуває вона їх пірнанням, під час якого птах занурюється у воду і висмикує рослини з донного грунту. Випірнає лиска швидко, як пробка. Слабкішим птахам часто не вдається з'їсти знайдену їжу, оскільки на поверхні їх очікують сильні лиски, які віднімають у них корм. Так сильні птахи без зусиль здобувають собі їжу.

Лиски легко приручаються. Птахи, яких підгодовують люди, без остраху підпливають дуже близько до берега.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 1-2 років
Період гніздування: березень-травень
Несіння: одне на рік
Кількість яєць: 7-12
Висиджування: 21-24 дні
Вигодовування пташенят: 8 тижнів


СПЕЦІАЛЬНІ ПРИСТОСУВАННЯ ЛИСКИ

Гніздо: розташовується в заростях комишу, очерету і опирається на торішні стебла цих рослин. Основою завжди торкається до водної поверхні. Це досить велика споруда у вигляді купи листя і стебел водних рослин, з поглибленням у центрі. Лоток вистилається мокрим листям очерету, осоки й інших рослин, які птахи перед цим полощуть у воді. Після висихання він стає гладеньким. Крім основного гнізда, самець будує друге гніздо, призначене для відпочинку.

Лапа: кожен палець оточений перетинкою, яку лиска може опускати і піднімати.

Рух вперед: у птаха, що пливе, перетинки притискаються і зменшують опір води.

Відштовхування: при відштовхуванні перетинки піднімаються і виникає велика сила тяги.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ЛИСКОЮ

Лиски населяють різноманітні водоймища. У помірних широтах ці птахи є перелітними. З півночі зимувати вони летять на південь, тому в цю пору великі зграї лисок можна спостерігати практично по всій Європі. За розмірами лиски трохи більші, ніж водяні курочки, і часто ділять з ними спільну територію. У обох видів оперення найчастіше чорне, але лиска має білий дзьоб і білу пляму на лобі, а дзьоб і пляма водяної курочки - червоного кольору. Крики лиски чути іноді і вночі. Ці приглушені звуки називають „пхиканням"; помітивши небезпеку, лиска видає різкий свист - „тільк".

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Лиски під час шлюбного періоду відганяють суперників гострими кігтями.

Голова і пляма на лобі у молодих птахів сіро-бурі і лише пізніше набувають білого кольору.

У період гніздування лиска нападає навіть на крупних птахів - лебедів і гусаків.

Самець і самка, що перебувають у парі, то спливаються разом, то відвертаються один від одного в різні боки, то нападають на лисок по сусідству. Заспокоївшись, вони пестяться, чухаючи дзьобами один одному шию й голову.

ЗВИЧКИ

Відомо, що в період гніздування лиски поводяться агресивно. Під час церемонії знайомства самець піднімає крила і витягає шию, щоб добре були помітні білий дзьоб і пляма. Він прагне справити враження грізного птаха.

Іноді з метою залякування ворога лиска окропляє його водою. Ці птахи бігають по воді, розмахуючи крилами не піднімаючись в повітря, а коли до них наближається хижий птах, злітають, розбризкуючи воду. Нерідко, побачивши хижого птаха, лиски збираються у зграї. Їхнє життя повністю пов'язане з водою, на сушу вони виходять рідко. Лиска добуває корм пірнанням. З води цей птах може злітати тільки після розгону.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Від Північної Африки через помірний пояс Європи до Східного Сибіру, Японії, Китаю, Південно-Східної Азії і Індії. Проживає також у Новій Зеландії і в Австралії. Північноєвропейська популяція в жовтні мігрує на південь і повертається на місця гніздування в квітні. В Україні гніздовий, перелітний, зимуючий птах. Гніздиться на всій території, крім Карпат; мігрує скрізь; регулярно зимує на Закарпатті та на півдні, інколи трапляється взимку на водоймах в глибині суходолу.

Охорона

У наші дні лисці зникнення не загрожує. Але в багатьох країнах вона знаходиться під охороною.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»