Сорока (Pica pica, сорока)





Pica pica

Середовище існування/Опис

Сорока - один з найвідоміших птахів. Від інших видів птахів родини воронячих вона відрізняється невеликими розмірами, характерним чорно-білим забарвленням і довгим ступінчастим хвостом.

Сорока - добре відомий усім птах з контрастним чорно-білим забарвленням, довгим ступінчастим хвостом і широкими крилами. Забарвлення оперення голови, шиї і спини чорне з металевим блиском, черевна сторона, плечі і плями на крилах білі.

Вид –/Рід — Pica pica
Родина – Воронові
Ряд – Горобцеподібні

Довжина тіла: 40-45 см
Довжина хвоста: 20-22 см
Розмах крил: 50 см
Маса: 160-260 г
Звички: тримаються поодинці або парами
Їжа: всеїдні
Звуки: голосний стрекіт

Улюблені місця проживання сороки - відкриті простори, що надають можливість для пошуку їжі і які знаходяться поблизу чагарників, де можна побудувати велике гніздо. Колись сорока була типовим мешканцем сільськогосподарських районів, полів і лугів, оточених чагарниками. Але, оскільки багато чагарників між полями було вирубано, то сороки переселилися в міські парки.

Це неперелітні птахи. Восени сороки збираються в невеликі зграйки і наближаються до поселень людини, де годуються знайденими там харчовими залишками і відходами.

Живлення

Сорока є всеїдним птахом. Вона харчується як тваринним, так і рослинним кормом. Поживу - комах, слимаків, павуків і стоніг - розшукує на землі. Іноді їй вдається зловити дрібного ссавця або ящірку. Землероби неполюбляють сорок, оскільки останні скльовують зерна і насіння на полях.

Навесні сороки обстежують чагарники і молоді гаї в пошуках гнізд інших птахів, яйця і пташенята яких - їхня улюблена їжа. Вони не відмовляються поласувати також і дрібними гризунами. Своїм могутнім дзьобом сороки викопують із землі личинки комах і розбивають шкаралупу пташиних яєць. Якщо здобич дуже велика, то сорока, притримуючи її однією лапою, дзьобом відриває шматки. Важливе місце в її кормовому раціоні займають комахи, зокрема такі шкідники сільського господарства, як довгоносики, клопи-черепашки, саранові, гусениці метеликів. Сороки, завдяки своїй вправності, завжди знаходять собі поживу.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 1 року
Період гніздування: березень-травень
Несіння: 1, але якщо яйця знищуються, відкладає їх ще раз
Кількість яєць: 3-9
Висиджування: 17-20 днів
Час годування пташенят: 3-4 тижні

Гніздуватися починають рано, в різних числах березня. Гніздо будують обидва партнери на висоті від 2,5 до 18 м. Воно добре приховане і має кулясту форму. Зовнішній каркас споруджують з товстих і довгих гілок, в його основі роблять глиняну чашу . Зверху і з боків подекуди прикрите гілками, які утворюють склепінчастий дах, що захищає яйця і пташенят від ворогів. Збоку знаходиться вхід у гніздо. У південних районах птахи приступають до відкладання яєць в кінці березня - на початку квітня, в північних - у травні. У кладці буває від 3 до 9 яєць. Самка насиджує яйця протягом 17-20 днів. Самець годує її від 3 до 7 разів на годину, а також охороняє гніздо.

Перший час після вилуплення пташенят самка зігріває їх своїм теплом, а самець приносить їм корм. Пташенят, що підросли, годують обидва батьки. Пташенята залишаються у гнізді приблизно 3-4 тижні. Після того, як вони почнуть літати, пташенята якийсь час знаходяться поблизу від гнізда, у кронах сусідніх дерев і лише пізніше переміщаються на більші відстані.

СОРОКА І ЛЮДИНА

Люди мають неоднозначне ставлення до сорок. В одних захоплення викликає екзотична зовнішність, смілива і навіть дещо зухвала поведінка та високий інтелект цього птаха. Інші ж винищують їх за те, що вони пожирають падаль і спустошують гнізда інших птахів. Як засіб боротьби з сороками застосовуються пастки, отруєна приманка і вогнепальна зброя. Але спритна і обережна сорока зазвичай уникає пасток. На жаль, сороки часто поселяються в садках і руйнують гнізда співочих птахів. Проте слід зауважити, що великої небезпеки для популяцій цих птахів сороки не становлять.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА СОРОКОЮ

Спостереження за сороками можна вести протягом майже всього року. Характерне забарвлення і довгий ступінчастий хвіст - надійні ознаки, що допомагають впізнати птаха. Про присутність сороки говорить гучний скрекіт, який важко переплутати з голосами інших птахів. Гніздо сороки кулястої форми, громіздке, крите. Воно повністю сплетене з гілок і розташовується в кущі або на високому дереві. Останнім часом відбувається інтенсивне впровадження сорок на території багатьох міст, де вони стають справжніми міськими птахами.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Задля більшої безпеки сороки ночують зграями. Тибетські сороки навіть будують спільні гнізда.

Надлишки їжі сороки ховають у ямках, які викопують у землі. Ці птахи також славляться небайдужим ставленням до блискучих предметів.

Сороки сідають на спини великим тваринам і збирають на них кліщів.

Англійська назва сороки з'явилася в результаті з'єднання двох слів: „глад" (скорочене Маргарет, що означає „базіка") і „ріе" або „ріео"', що означає „чорно-біла".

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Поширена в Євразії, виключаючи Північ, Центральну Азію і Індію, а також в Північно-Західній Африці і в західних областях Північної Америки.

Охорона

У багатьох регіонах люди винищують сорок, вважаючи їх шкідниками, проте чисельність їхньої популяції не зменшується.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»