Жайворонок польовий (Alauda arvensis, жаворонок полевой)





Alauda arvensis

Середовище існування/Опис

Польовий жайворонок піднімається високо в небо рано-вранці, ще вдосвіта. Злітає майже вертикально вгору, зависає в небі і без втоми співає — його пісня лунає далеко над полями.

Польовий жайворонок вважається першим провісником весни. Жайворонок - типовий для сільського пейзажу птах. Його характерні трелі лунають над полями і узліссями. У зв'язку з розвитком сільського господарства, використанням людиною сільгосптехніки, мінеральних добрив та пестицидів чисельність жайворонків почала скорочуватися.

Вид –/Рід — Alauda arvensis
Родина – Жайворонкові
Підряд - Співочі

Довжина: 18-19 см
Розмах крил: 30-36 см
Маса: самець - 30-45 г, самка - 25-38
Звички: у шлюбний період захищає територію, в інший час - приязний
Їжа: черв'яки, комахи, насіння, рослини
Тривалість життя: 5-6 років, у неволі до 12 років

Жайворонок віддає перевагу плоским і горбистим рівнинам, відкритим, порослим травою пасовищам, заболоченим місцевостям і навіть вологим лугам. Особливо добрі умови для життя жайворонок знаходить на морському узбережжі, на лугах і пасовищах, які рідко використовуються, де пасуться в основному вівці і де можна знайти належне місце для гнізда. Жайворонок також може пристосуватися до життя біля бідних низовинних боліт.

У Центральній Європі живуть лісовий та рогатий жайворонки.

Живлення

Раціон жайворонка різноманітний. Влітку він ловить гусінь, стоніг, різних комах та дощових черв'яків. Щонайменше половина його корму є не тваринного, а рослинного походження. Восени і взимку ці птахи поїдають насіння трав і зерна хлібних злаків (в основному пшениці). Пташки поїдають зелені частини рослин. На полях зернових культур великі зграї жайворонків можуть завдавати шкоди, ласуючи молодими паростками. Це відбувається тому, що улюблена їжа жайворонків - бур'яни.

Розмноження

Статеве дозрівання: у рік
Період гніздування: з квітня
Несіння: 2 на рік
Кількість яєць: 3-5
Висиджування: 12-14 днів
Вигодовування пташенят: 8-11 днів

Із місць зимування польові жайворонки повертаються у березні або квітні. Самець співом починає привертати до себе увагу самок. Співає зазвичай на льоту, злітаючи майже вертикально вгору, поки не стане майже невидимим. Постійний спів - це ще і спосіб позначити ділянку. Оперення самця в період розмноження так само непримітне, як і в інші місяці, але птах компенсує це красивим співом. Він злітає вгору і зависає в повітрі, виспівуючи свою пісню. Так продовжується декілька хвилин, потім самець несподівано, продовжуючи співати, складає крила й каменем падає вниз. Тільки в останню мить, біля самої землі, розпрямляє крила, щоб успішно приземлитися. Самка влаштовує гніздо в ямці, сплітаючи його з травинок та дрібних корінців. Потім відкладає від З до 5 бежевих яєць з темно-коричневими цятками. Яйця насиджує протягом 12-14 днів. З початку весни до кінця літа у польових жайворонків буває дві, а іноді навіть 3 кладки. Самець продовжує співати навіть тоді, коли самка вже зайнята облаштуванням гнізда й насиджуванням яєць. Пташенята залишають гніздо у віці 10-14 днів, але якийсь час ще залежать від батьків. Сховавшись неподалік від гнізда, вони чекають, коли ті принесуть їжу. Про пташенят батьки піклуються разом, вони разом здобувають для них корм.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ЖАЙВОРОНКА

Оперення: спина світла з темно-коричневими плямами, нижня сторона білувата, на голові невеликий чубок.

Годування пташенят: батьки разом приносять їжу пташенятам. Ніколи не підлітають прямо до гнізда, завжди пролітають трохи далі, щоб не привернути хижаків.

Гніздо: заховане в ямці на землі, сплетено з трави та корінців. Часто вистелене шерстю тварин.

Самець, що співає: летить вгору і без втоми співає. Може піднятися на висоту понад 300 м і зависнути в небі.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ЖАЙВОРОНКОМ

Сіро-коричневий жайворонок намагається якнайкраще сховати своє гніздо в густій траві. Птах влаштовує його на землі, в невеликому поглибленні серед чагарників. Прилетівши, жайворонок ніколи не сідає поряд з ним. Самця можна впізнати за характерним співом, який триває іноді 15 хвилин без перерви, хоча сам співак видніється маленькою цяткою високо в небі. Він співає також і на землі, але якщо його сполошити, він відразу, не припиняючи співу, піднімається в повітря. Польовий жайворонок співає протягом всього шлюбного періоду. Тільки туманними днями і в серпні-вересні, під час линьки, його спів затихає.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Колись люди прагнули навчити жайворонка наслідувати певним мелодіям. У 1917 р. було видано зібрання музичних творів, створених для польових, лісових жайворонків та інших видів птахів. Їх повинні були грати на спеціальній флейті - флажолеті.

Як і всі співочі птахи, жайворонки повинні вивчити свою пісню. Це підтверджується тим, що молодий жайворонок, взятий з гнізда ще до того, як він вивчить пісню батьків, може точно повторити інші, почуті ним мелодії.

Пісні більшості птахів одного виду, які живуть в різних частинах світу, як правило, сильно відрізняється. Але всі польові жайворонки у світі співають однаково.

Жайворонок - це один з небагатьох співочих птахів Центральної Європи, який токує на землі. Самець під час токування регулярно підстрибує в повітря.

Жайворонки, що живуть у природі, - добрі імітатори. Вони прекрасно наслідують голосам інших птахів.

Польовий жайворонок часто стає жертвою перепелятника. Але, коли йому вдається звільнитися з кігтів хижака, він швидко відлітає якомога далі, і продовжує свою пісню.

ЖАЙВОРОНОК І ЛЮДИНА

Польового жайворонка століттями оспівували багато поетів та композиторів. Європейці намагалися акліматизувати цього птаха у різних країнах світу. Жайворонка також часто тримали вдома. Для багатьох людей м'ясо жайворонка все ще лишається делікатесом. До початку XX ст. його споживали і в європейських країнах. У Центральній Європі у наші дні це заборонено, але в деяких країнах Південної Європи на жайворонків полюють і нині. За винятком періоду гніздування жайворонки збираються у великі зграї, які завдають серйозної шкоди сходам зернових культур. Сучасне сільське господарство займає все більше територій, придатних для проживання цих птахів і, на жаль, чисельність жайворонків постійно зменшується.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

У всій Європі, окрім найпівнічніших її районів, у Північній Африці і на більшій частині Азії. Був завезений до Австралії і Нової Зеландії.

Охорона

Останніми роками внаслідок інтенсивного розвитку сільського господарства чисельність польового жайворонка помітно зменшилася.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»