Сорокопуд чорнолобий (Lanius minor, чернолобый сорокопут)





Lanius minor

Середовище існування/Опис

Середнього розміру сорокопуд з округлою головою, порівняно коротким хвостом і коротким масивним дзьобом. За своїми розмірами займає проміжне положення між червоноголовим і сірим сорокопудом, і значно більший за тернового сорокопуда. Довжина 21-24 см, розмах крил 34-39 см, маса близько 40-60 г. У забарвленні переважають чорно-білі тони, лише на світлому фоні черева виділяється рожевий наліт. Верх дорослої птиці, включаючи тім'я, світло-сірий; горло білувате, крила чорні з білими «дзеркалами», хвіст чорний з білими облямівками. Від криючих вух через лоб проходить широка чорна смуга — так звана «маска», яка у самки спереду розмита і має бурий відтінок. Інші деталі оперення у самців і самок помітних відмінностей не мають, хіба що забарвлення останніх трохи більше тьмяне. У молодих птахів першого року життя верх буро-сірий з лускатим малюнком, крила і «маска» темно-бурі (остання не виражена на лобі), низ позбавлений рожевого відтінку.

Вид –/Рід — Lanius minor
Родина – Сорокопудові
Ряд – Горобцеподібні

Політ хвилеподібний, зліт — донизу. Довгі і загострені крила, якими володіє чорнолобий сорокопуд, в загальному говорять про хороші льотні якості птиці. Однак даний вид, на відміну від інших сорокопудів, в повітрі виглядає досить незграбним і важким, часто трясеться на одному місці, як боривітер. Найчастіше цього сорокопуда можна спостерігати сидячим «стовпчиком» з хвостом, опущеним вниз, на якомусь узвишші — вершині куща, дерева, телеграфного стовпа і т. п. У такому положенні своїми обрисами він віддалено нагадує снігура.

У польових умовах чорнолобого сорокопуда найлегше сплутати з сірим і пустельним сорокопудом, що мають схоже забарвлення. Від обох видів чорнолобий сорокопуд відрізняється меншими розмірами, більш компактною статурою і помітно більш коротким, товстим дзьобом, у якого гачок виражений слабкіше. Крім того, у дорослої особини даного виду «маска» повністю захоплює лоб, а часто і передню частину тім’я, в той час як в інших видів вона звичайно не піднімається вище основи дзьоба. Хвіст коротший і швидше клиновидний, ніж округлий, має відмінний малюнок оперення. Можна звернути увагу, що у сидячого птаха кінці крил далеко виходять за межі надхвістя.

У степових місцевостях селитися по берегах річок і схилах балок (ярів), зарослих чагарником, з окремими високими деревами, а в більш лісистих місцях — по узліссях і відкритих полянах.

Живлення

Харчується майже винятково комахами і павуками.

Розмноження

Гніздиться в садах, парках, гаях та інших деревних насадженнях, що перемежовуються з відкритими ділянками. Гніздо влаштовує на різноманітних листяних деревах і чагарниках на висоті 7-10 м від землі, розташовуючи його або поблизу ствола, або на горизонтальних гілках на віддалі від нього. Гніздо ретельно звито з стебел трав'янистих рослин, гілочок, корінців. Підстилка з тонких травинок, пір'я. У ній часто присутні ароматичні трави. Гніздо чашоподібної форми. Кладка з 3-7, частіше 5-6 яєць, забарвлених в блідо-зелений, рідше охристий колір з бурими або фіолетово-бурими цяточками. Насиджування триває 15 діб. Тривалість вигодовування пташенят у гнізді близько двох тижнів. Пташенята покидають гніздо в кінці червня — початку липня ще не цілком льотними. У липні спостерігаються кочівлі виводків.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Цей сорокопуд широко поширений в Західній та Південній Європі і Малій Азії. Він звичайний на Україні, в Криму, на Кавказі, в Казахстані та Середній Азії. На півночі окремі парочки птахів зустрічаються влітку до Пскова, Смоленська і Рязані, а в Західному Сибіру приблизно до 57 ° північної широти. Зимує в Африці.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»