Кукша (Perisoreus infaustus, кукша)





Siberian Jay

Середовище існування/Опис

Зовні схожа на сойку, тільки трохи меншого розміру: довжина тіла досягає 26-30 см, розмах крил — 40-46 см, маса — 70-100 г. Забарвлення сірувато-буре, верх голови і крила темні, хвіст рудий, посередині хвоста поздовжня темна смуга, підхвістя рудувате. Відрізнити від сойки можна за кольором хвоста і відсутністю білих плям.

Вид –/Рід — Perisoreus infaustus
Родина – Воронові
Ряд – Горобцеподібні

Кукша — характерний лісовий птах. Селиться переважно серед ялицево-ялинової і кедрово-модринової тайги. Під час кочівель зустрічається і в березових лісах. Селиться звичайно в глухих ділянках лісового масиву. У післягніздовий період птах галасливий та добре помітний. Тримається парами і зграйками. У польоті розкриває хвіст віялом.

Живлення

Всеїдна. Основу харчування складають насіння хвойних дерев, горіхи, ягоди, комахи, дрібні гризуни, дрібні птахи, яйця і падаль. На зиму птахи роблять запаси в деревах.

Розмноження

Гніздо споруджує на дереві, на висоті від 2 до 6 м, відкладає яйця в квітні-травні. У кладці 3-5 зеленувато-сірих з темними цяточками яєць. Насиджування триває 16-17 днів. У червні — на початку липня відбувається вихід молодих птахів. У гніздовий час потайлива, іноді не злітає з гнізда навіть після того, як дерево зрубають.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Мешкає в тайгових лісах Євразії від Скандинавії до Анадиру, Сахаліну і Примор'я, переважно в ялицево-ялиновій і кедрово-модриновій тайзі. Осілий птах, у північній частині ареалу взимку відкочовує на південь.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»