Грак (Corvus frugilegus, грач)





Corvus frugilegus

Середовище існування/Опис

Грак - типовий житель Євразії. У північних районах ареалу це перелітний птах. Граки гніздуються колоніями, а поза періодом гніздування зграями сплять на високих деревах у міських парках.

Граки поширені в Європі та частині Азії. Свої гнізда ці птахи влаштовують на вершинах дерев у парках, садах і на узліссях. У зимову пору року граки тримаються в містах. У північних районах грак - перелітний птах. Граки першими повертаються на місця гніздування. Це відбувається в період інтенсивного танення снігу. Граки гніздуються колоніями. На пошуки їжі вони вилітають великими групами. У деяких районах люди регулюють чисельність цих птахів.

Вид –/Рід — Corvus frugilegus
Родина – Воронові
Ряд – Горобцеподібні

Довжина: 49 см
Довжина хвоста: 19 см
Розмах крил: 97 см
Маса: 400-700 г
Звички: суспільні; гніздуються великими колоніями
Їжа: в основному комахи та їх личинки, трава, насіння, плоди, також миші, равлики і відходи
Тривалість життя: до 22 років

Навесні граки - дуже часті гості на ріллі, де вони шукають комах. Ці птахи гніздуються великими колоніями. Їхні гнізда розташовуються на високих деревах. Протягом останнього сторіччя граків звинувачували в тому, що вони розоряють посіви. Це насправді так, проте граки приносять і користь, знищуючи комах-шкідників.

Грак - один з видів птахів родини воронячих. Усього відомо близько 39 видів

Живлення

Дорослі граки - практично всеїдні птахи. Вони харчуються комахами, фруктами, черв'яками, насінням, мишоподібними гризунами та зернами злаків. Птахи відшукують корм на полях, лугах, біля тваринницьких господарств та в містах. Довгим дзьобом птах перевертає грудочки землі, листя і ворушить траву. Граки віддають перевагу рослинній їжі, тому завдають значної шкоди полям. Птахи не тільки знищують комах-шкідників, але й викльовують із землі насіння культурних рослин.

Розмноження

Статеве дозрівання: у рік
Період гніздування: з березня
Кількість яєць: 2-7
Висиджування: 18-22 дні
Вигодовування пташенят: 57 днів

Граки гніздуються досить великими колоніями, які нараховують декілька сотень пар. Період гніздування у граків триває з березня по червень. Зазвичай птахи щорічно повертаються в одне й те ж саме місце. Парний самець й самка разом будують гніздо. Гнізда граків дуже великі, порівнюючи із розмірами самих птахів. Будівельним матеріалом гнізда служать гілки. Птахи вистилають лоток травою, корінцями та листям. Граки використовують гніздо декілька років. Після прильоту птахи ремонтують його і оновлюють підстилку. Незважаючи на те, що птахи гніздуються колоніями, кожна пара граків має свою невелику ділянку. Під час сватання самець приносить самці частування і уклонами закликає її покуштувати ласощі, при цьому він стрибає з гілки на гілку і голосно кричить. Наприкінці березня - на початку квітня самка відкладає чотири-п'ять яєць. Насиджування починається з відкладання першого яйця. Самка насиджує кладку, самець приносить їй їжу. Пташенята вилуплюються голими, тому самка довго зігріває їх. Пізніше на пошуки корму для пташенят батьки літають разом. У віці тридцяти днів пташенята залишають гніздо. Батьки продовжують їх догодовувати ще близько трьох тижнів.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ГРАКА

Хвіст: коли грак кричить, пір'я хвоста піднімається.

Крила: широкі. У польоті видно загострені кінці махового пір'я.

Несіння: складається з 2-7 яєць. Яйця зеленувато-голубуваті, зеленуваті або голубуваті з бурими плямами.

Оперення: чорне з фіолетовим металевим блиском. У дорослих граків основа дзьоба, вуздечка, підборіддя та частина щік позбавлені оперення і мають білувате забарвлення. Ноги чорні. Грак завбільшки з ворону, проте стрункіший, ніж вона. Дзьоб грака пряміший та тонший.

Дзьоб: тонкий і прямий. Досить довгий. Вуздечка, підборіддя, основа дзьоба та частина щік позбавлені оперення і мають білувате забарвлення.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ГРАКОМ

Граки зустрічаються на всій території Європи та частини Азії. У північній частині ареалу це перелітні птахи. Граки першими повертаються на місця гніздування. Тут птахи з'являються в середині березня - на початку квітня. Перший час вони тримаються біля тваринницьких ферм і будинків. Граки гніздуються великими колоніями в садах, парках і на узліссях. В останні десятиліття птахи дедалі частіше влаштовують гнізда на людських будівлях. Граки годуються на полях, лугах і пустках. Цих птахів дуже часто плутають з чорними воронами. Проте граки набагато стрункіші за ворон, у них тонший і пряміший дзьоб. У граків на основі дзьоба, підборідді, вуздечці і частині щік відсутнє оперення.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Із закінченням шлюбного періоду граки збираються у великі зграї, інколи разом з воронами та галками.

Зникнення граків з звичних місць гніздування вважається поганим знаком.

У колонії граків існує певний порядок, відповідно до якого, старі та досвідченіші птахи гніздуються в центрі, а по краях знаходяться гнізда молодих. Завдяки цьому гнізда в центрі краще захищені від нападу хижаків і розорення.

У Центральній Європі взимку живуть ті граки, які навесні гніздуються в Східній Європі.

В 1424 р. король Шотландії видав закон, згідно з яким землероби повинні були натягувати сіті над полями, на яких годувалися граки, і вбивати птахів, що заплуталися.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Грак зустрічається в Євразії. Цей птах відсутній на півночі континенту, а також у Центральній і Південній Азії і на півдні Європи.

Охорона

Починаючи з 60-х років XX ст., чисельність популяції граків у Центральній Європі значно скоротилася. Основна причина скорочення їх чисельності - використання в сільському господарстві пестицидів.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»