Горлиця звичайна (Streptopelia turtur, обыкновенная горлица)





Streptopelia turtur

Середовище існування/Опис

Горлиця - один з найменших представників ряду голубоподібних. Зиму проводить в саванах на південь від Сахари, звідки в квітні повертається до Центральної Європи.

3 кінця квітня до початку зимових перельотів у вересні горлиця зустрічається на лісистих і відкритих територіях, де вистачає дерев і чагарників. Її можна зустріти в гаях і на околицях сільськогосподарських утіль, де вона знаходить найбільше їжі. Але перевагу горлиця звичайна віддає листяним лісам - на відміну від кільчастої горлиці, яка селиться серед міських і сільських будинків. Вона полохлива, схильна ховатися серед гілок дерев, Горлиця - перелітний птах, який в кінці літа вирушає на південь, найчастіше до екваторіальної Африки - у південні частини Сахари, Сенегал.

Вид –/Рід — Streptopelia turtur
Родина – Голубині
Ряд – Голубоподібні

Довжина: 27 см
Розмах крил: до 54 см
Маса: близько 150 г
Звички: літає у зграї та шукає їжу на полях, ще більш полохлива, ніж кільчаста горлиця
Їжа: насіння трав і бур'янів, плоди
Звуки: воркування „гурр-гурр"

Воркування горлиці - „гурр-гурр" - для багатьох є одним з найприємніших спогадів про літо. Цей звук - перше, що можна почути літнім ранком. У поезії часом безпідставно прославляється любов, ніжність і вірність горлиць.

У Центральній Європі гніздується 5 видів голубів. Найближчим родичем горлиці звичайної є кільчаста горлиця.

Живлення

Насіння рослин і різноманітних бур'янів складає основу живлення горлиці. Найбільше їм до смаку насіння гречки і лободи, яка нерідко росте серед культурних рослин. Горлиці збирають насінини з рослин ще до того, як вони впадуть на землю, тобто птахи харчуються ще недостиглим насінням, яке їм вдається зібрати. У вересні вони вже відлітають на зимування - адже рослини, якими вони харчуються, до кінця літа засихають. Це змушує горлицю шукати нові джерела їжі.

Горлиці харчуються і зерном - під час сівби або коли зерно тільки-но проростає. У багатьох країнах горлиці їдять просо, що становить торговельну цінність, тому їх вважають шкідниками. Окрім того, горлиці можуть поїдати корм, призначений для курей та іншої свійської птиці. Дорослі пташенята горлиці самостійно годуються на ріпакових і макових полях: поки вони не навчаться знаходити насіння, що годиться в їжу - їдять тверде і позбавлене смаку насіння. Під час сівби землеробам не хотілося б бачити цих птахів на своїх полях.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 1 року
Період гніздування: з кінця квітня по вересень
Несіння: 1-2 рази на рік
Кількість яєць: 2
Висиджування: 13-16 днів
Пташенята залишаються у гнізді: близько 20 днів

Під час токування самець з шумом злітає вгору і повертається на попереднє місце, розкривши віялом хвіст. Він сідає на гілку дерева, роздуває зоб і часто кланяється, прагнучи привернути до себе увагу самки. Також самець, воркуючи і настовбурчивши пір'я, проходжується перед самкою з опущеним хвостом.

Гніздо горлиці є у вигляді рихлого настилу з сухих віток знаходиться на дереві на висоті приблизно 1,5 м. Тільки в окремих випадках пташка вистилає його шерстю або частинками рослин. Батьки насиджують яйця по черзі. Після появи на світ пташенят вони разом беруть участь у вигодовуванні. Молоді горлиці залишають гніздо, ще не навчившись літати.

Горлиця відкладає яйця в кінці травня - на початку червня, але іноді це може відбутися і у вересні. Тому батьки, відлітаючи на зимування, залишають напризволяще пташенят, які з'являються в другій кладці.

ЯК РОЗПІЗНАТИ ГОРЛИЦЮ

Очі: з червоною каймою.

Хвіст: довгий, темно-бурого кольору з вузькою білою облямівкою.

Грудки: кольору розбавленого червоного вина.

Шия: з двох боків помітні чорно-білі цяточки.

Нижній бік крил і черевце: світло-сірого кольору.

Верхній бік крил: пір'я чорне, з широкою яскраво-рудою каймою.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ГОРЛИЦЕЮ

В Європі горлицю можна зустріти з кінця квітня до середини вересня. Місця знаходження горлиці видають її звуки „гурр-гурр". Вона часто сидить на гіллі дерев і кущів, де також влаштовує собі гніздо. Горлиця є полохливим птахом, проте її все ж таки можна побачити на землі під час денного або вечірнього годування.

ВОРОГИ

Найнебезпечніші вороги горлиці - це хижі птахи, в основному, соколи. Горлиця літає швидше за решту голубів, що інколи дозволяє їй уникнути гострих кігтів сокола. Якщо пташка встигне долетіти до лісу - буде врятована, але на відкритому просторі сховатися їй складно. Погані погодні умови становлять небезпеку для молодих і недосвідчених птахів, що літають дуже низько, тому вітер несе їх під рушниці мисливців.

На початку літа є мало корму, тому горлиці вимушені часто залишати гнізда, щоб знайти собі їжу. Білки і сойки знищують третину всіх гнізд горлиць. Це відбувається на початку літа, тому втрати невеликі - горлиці можуть встигнути зробити другу кладку.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Спочатку горлиці годують своїх пташенят „пташиним молоком". У ньому міститься багато жиру і білок. Воно утворюється в пташиному зобі - розширеній частині стравоходу.

Коли гнізду або пташенятам горлиці загрожує небезпека, вона прикидається пораненою, тягне крило по землі, прагнучи відвернути всю увагу на себе, і, таким чином, відводить ворога подалі від свого гнізда.

Споріднений вид звичайної горлиці - кільчаста горлиця - спочатку мешкав тільки на Балканах, але, з невідомих причин, почав швидко поширюватися в північно-західному напрямі. У п'ятдесяті роки XX ст. він вже населяв всю Європу аж до Скандинавії.

Всупереч усталеній думці, горлиці поводяться одна з одною досить агресивно.

На відміну від інших голубів, горлиця, коли п'є, не закидає голови.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Гніздується по всій Європі, за винятком її крайніх північних регіонів. Також мешкає в Південно-Західній і Центральній Азії, Північній Африці. Зимує на півдні від Сахари.

Охорона

Чисельності горлиць завдають шкоди хімічні речовини і пестициди, що використовуються як добрива на полях, а також скорочення природних місць гніздування: кущів, гаїв і прибережних чагарників.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»