Смеречник (Pinicola enucleator, обыкновенный щур)





Pinicola enucleator

Середовище існування/Опис

Птах розміром зі шпака, з товстим, коротким, трохи гачкуватим дзьобом і порівняно довгим вирізаним хвостом. У самців голова, спина і груди малинові, черевце сіре, крила і хвіст темно-бурі, на плечі вузькі білі смужки. У самок і молодих птахів малиновий колір замінений брудно-жовтим. Годується звичайно на деревах. Пісня — красиві звучні трелі, крик — дзвінке «пьюю-ліі». Прилітає смеречник в кінці березня, а з квітня чуються вигуки птахів, що побились («рє-рє-рє»). До того ж вони в холодному повітрі підсилюють шум. Великі, не менше шпака, товстодзьобі птиці копошаться на ялівцевих вершинах, зриваючи чорні ягоди. Старі самці красиво виділяються своїм майже суцільним малиново-червоним забарвленням. Самки і молоді (одно-дворічні) самці рожево-жовті, з більш помітними плямами. У крилах миготять білі облямівки пір'я. З усіх боків чується тиха перекличка: «кі-кі-кі», дещо схожа на снігурову.

Вид –/Рід — Pinicola enucleator
Родина – В'юркові
Ряд – Горобцеподібні

Живлення

Харчується насінням хвойних дерев і ягодами.

Розмноження

Гніздування починається лише в червні. У цей час самці голосно висвистують свою флейтову переливчасту пісню, схожу на часто повторювані позиви. В ній чується якийсь сумний, меланхолійний відтінок, хоча співаки дуже жваві і ведуть себе набагато більш рухомо, ніж під час зимових кочівель. Гніздо влаштовується досить грубо з різних стеблинок і хвойних гілок, з більш м'якою внутрішньою вистилкою. Яйця великі (довжина 24-26 міліметрів), голубуваті, з темно-бурими цятками. У кладці їх зазвичай буває не більше 3-4 штук.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Мешкає у хвойних лісах тайгової зони Євразії та Північної Америки.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»