Шишкар білокрилий (Loxia leucoptera, белокрылый клёст)





Loxia leucoptera

Середовище існування/Опис

Досягає величини від 14 до 16 см. Дзьоб пристосований для розколювання шишок модрин. Яскраво виражений статевий диморфізм: оперення у самок жовтого кольору, а у самців малиново-червоне або цегляно-червоне. Крила пофарбовані в чорний колір. У більш зрілих птахів на крилах також є дві білі смужки, які дали цьому виду його ім'я. При шлюбних демонстраціях самці видають протяжні високі свисти, які звучать як «софі-і-і-і-і-і ...»

Вид –/Рід — Loxia leucoptera
Родина – В'юркові
Ряд – Горобцеподібні

Білокрилий шишкар — відрізняється від ялинкового та соснового шишкаря меншими розмірами і двома широкими білими смугами на крилах.

Живлення

Харчується насінням модрини, сосни та ін.

Розмноження

Гнізда будуються завжди на хвойних деревах, здебільшого високо на великих ялинах. Впізнати їх неважко по грубій, товстостінній споруді з прутиків, лишайників і хвої; але всередині завжди буває м'яка вистилка з пір'я, вовни і т. п, 4-5 строкатих яєць мають у довжину 22-23 міліметри і насиджуються чотирнадцять-п'ятнадцять днів. Самець завжди тримається поблизу гнізда і самки, що насиджує.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Мешкає головним чином у російській тайзі, Скандинавії та Північній Америці. Надає перевагу регіонам з широким розповсюдженням модрин, харчується також насінням соснових. В Україні — досить рідкісний залітний зимовий птах північних областей.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»